България е в топ 3 в Европа по ръст на

...
България е в топ 3 в Европа по ръст на
Коментари Харесай

Васил Велев: България е в топ 3 по ръст на доходите в Европа

България е в топ 3 в Европа по растеж на приходите. Това съобщи тази заран по Нова телевизия Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България.

Заплатите в България порастват всяка година, в това число и в спешната 2009 година Те ще продължат да се покачват и през 2024 година, безапелационен е финансисът.

" За 2 от 10 предприятия нивата ще се запазят, при 4 от 10 ще се усилят, а 4 от 10 компании чакат годината да бъде по-трудна ", предвижда той.

По думите му, растежът на приходите ще бъде по-умерен. Той няма да е същият като през последните две години, само че и инфлацията няма да е същата. Ръстът на междинната работна заплата сериозно изпреварва инфлацията, акцентира Васил Велев. Наред с това специалистът съобщи, че той ще бъде за сметка на облагите и вложенията. 

Според него работната заплата трябва да се договаря по стопански действия. Това е по този начин, тъй като, да вземем за пример, за бранш " Облекло и текстил " 933 лева е висока заплата, до момента в който за IT бранша е ниска.

" Въпреки всичко България продължава да бъде на дъното във връзка с равнището на приходите в целия Европейски съюз ", добави Васил Велев.

В същото време от КНСБ останаха скептични към прогнозата, че нарастването на минималната работна заплата ще се отрази внезапно върху приходите на хората. Според Тодор Капитанов - вицепрезидент на КНСБ би трябвало да има единна работна заплата за страната. Все отново той уточни, че работодателите са длъжни да усилят приходите на чиновниците. В противоположен случай хората просто няма да работят.

Капитанов посочи, че изпреварването на растежа на приходите по отношение на инфлацията е вследствие на вложенията. Пикът на инфлацията беше през 2022 година, напомни вицепрезидентът на КНСБ.

Той акцентира, че доста от секторите не са получили нарастване на възнагражденията - даде образец със земеделие и градски превоз и елементи от опазването на здравето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР