България е в Топ 3 на Европа по дял на

...
България е в Топ 3 на Европа по дял на
Коментари Харесай

България е в топ 3 на Европа по дял на произведена атомна енергия

България е в Топ 3 на Европа по дял на атомната сила в общото произвеждане за интервала януари-май 2024. Според европейската статистическа работа страната ни е с 45% дял като пред нас са единствено Франция и Словакия.
Класацията попада в уголемен репортаж на нидерландската социална телевизия Nos, в който се споделя, че страните от някогашния социалистически лагер генерират в микса си големи количества атомна сила. Същевременно не престават да бъдат подвластни с уран от Русия.
Въпреки опитите на западните страни да диверсифицират източниците си изследване на норвежка екологична организация посочило, че европейският импорт на нуклеарно гориво от Русия се е удвоил през предходната година. По-специално в Словакия и Чешката република се следи доста нарастване на вноса от Русия евентуално в очакване на бъдещи наказания.
А до момента в който бъдат наложени в хазната на Кремъл не престават да прииждат доходи по заобиколен метод. Такъв е и образецът с държавната нуклеарна компания " Росатом ", която употребила холандско дъщерно сдружение за прекачване на стотици милиони облаги, разкрива малкия екран като се базира на оповестен Годишен отчет на дъщерното сдружение със седалище в Амстердам.
Русия се възползва от зависимостта на Европа от съветския уранов бранш. Поради тази взаимозависимост западните държавни управления към момента не смеят да наложат наказания против корпорацията.
" Росатом " е главен производител на уран и нуклеарна сила. Освен това държавната компания има основна роля във войната като ръководи превзетата Запорожка АЕЦ. Чрез холандското си дъщерно сдружение Uranium One Cooperative съветската държавна компания прави активност в добива на нуклеарната суровина в Казахстан и Танзания.
От тези страни постъпленията отиват първо в Холандия преди да бъдат трансферирани в Русия. През 2022 година холандската компания е осъществила облага от 222 милиона евро. Десетки милиони от тях са трансферирани на компанията-майка в Москва.
Търговията с уран и други действия също носят солидни доходи в съветската хазна всяка година. Според годишния доклад на компанията-майка " Росатом " е платил над 3,1 милиарда евро налози през 2022 година
Въпреки този разполагаем поток от пари към държавната хазна, " Росатом " остава непокътнат от европейските наказания. Ядреният бранш на Запад мъчно може без компанията, която е най-големият снабдител на обогатен уран в света с пазарен дял от 35%.
" Русия е главен състезател в нуклеарния бранш ", споделя представител на Urenco. Тази компания е дейна в обогатяването на уран. След експлоадирането на войната виждаме по какъв начин западни компании към този момент не желаят да вършат бизнес непосредствено с Русия. В резултат на това търсенето на обогатен уран в Urenco се е нараснало.
Говорителят акцентира, че колкото и да не се желае на Европа, към момента съветската страна е невероятно изцяло да се размени от веригата. Особено във връзка с преработването на употребен уран, услугите на руснаците сега са единствената опция. От 2022 година в Обединеното кралство се работи по фабрика, която може да направи същото.
Друга пресечна точка на взаимозависимост са старите руски електроцентрали в Чехия, Словакия, България, Унгария и Финландия. Тези атомни електроцентрали ВВЕР обичайно работят с съветски горивни пръти. Европейските компании също търсят други възможности. Преди няколко месеца да вземем за пример в България подписа съглашение с Уестингхаус и по този метод се пробва да се освободи от съветската взаимозависимост, отбелязва нидерландската медия. Сключената сделка не остана незабелязана от нидерландската компания, която посредством формалния си профил в " Линкедин " поздрави българските нуклеарни управляващи.
Европейският съюз до момента не е наложил наказания против " Росатом " и обвързваните с него сдружения. Този картбланш подсигурява, че съветският уран също ще попадне в Холандия. През февруари националната Агенцията за нуклеарна сигурност и радиационна отбрана (ANVS) е издала няколко разрешителни за импорт на рециклирано съветско нуклеарно гориво. Използваният уран идва от френски нуклеарен реактор, които го изпращат в Русия, а по-късно рециклираният материал още веднъж обогатява в Urenco. Базираната в градчето Алмело компания не прави пряк бизнес с Русия.
В Съединените щати апелите за наказания против съветския нуклеарен бранш стават все по-силни. Особено след американския вестник Уолстрийт джърнъл предходната година разгласява публикация за все по-активната роля на " Росатом " като снабдител на съветската войска. Както в републиканския, по този начин и в демократическия лагер, упорстват да се да наложат наказания и на " Росатом ". Освен това от 2028 година нататък Съединени американски щати ще ползват Забрана за импорт на съветския уран.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР