България е в топ 10 в Европейския съюз (ЕС) по

...
България е в топ 10 в Европейския съюз (ЕС) по
Коментари Харесай

България в топ 10 на ЕС по производство на велосипеди

България е в топ 10 в Европейския съюз (ЕС) по произвеждане и експорт на колела и съставни елементи, съобщи заместник-министърът на превоза и известията Анна Михнева-Натова по време на съвещание на Неформален съвет на министрите на превоза на Европейски Съюз, което се организира в интервала 3-4 април 2024 година в Брюксел. Това заяви пресцентърът на Министерството на превоза и известията (МТС).

Министрите на страните членки на Европейски Съюз подписаха декларация за поощряване и развиване на велосипедния превоз, в която страните се ангажират да развиват цялостния капацитет на велосипедите като средство за напредване и значимата им роля в градската подвижност.

Натова изясни, че положителното развиване на страната в тази сфера предпоставя висок стопански капацитет и изгоди на територията на страната за дребния и междинен бизнес в областта на това произвеждане и услугите. Тя даде за образец редица български градове, които към този момент са създали стратегии за развиването на велосипедния превоз.

" Общините създават съпътстващи ограничения, като да вземем за пример системи за отдаване на колела чартърен, създаване на паркинги за колела и велоалеи. Тези ограничения са подкрепени главно със средства по линия на европейски фондове ", разяснява Натова. В рамките на сесия, отдадена на укрепването на устойчивостта на европейските транспортни мрежи, тя акцентира значимостта на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) и добави, че България е бенефициент по редица планове, осъществени с финансиране от него. Натова изясни още, че главният приоритет на България е построяването и модернизацията на транспортна инфраструктура, която е основен съставен елемент от националната и европейската сигурност.

Предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) на 9 ноември 2023 година демонстрират, че износът на артикули от България за Европейски Съюз понижава с 6,6 % през интервала януари - август по отношение на същия интервал на 2022 година и е в размер на 37 525,0 млн. лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР