България е в топ 10 на страните с най-висок риск

...
България е в топ 10 на страните с най-висок риск
Коментари Харесай

Международен проект търси решение на проблема със застаряването

България е в топ 10 на страните с най-голям риск от застаряващо население. На всеки пенсионер се падат 2,6 работещи, което е измежду десетте най-ниски стойности в света, показва Bloomberg Sunset Index. Демографията на България продължава да се утежнява, а страната ни е на път да попадне в групата на хиперзастаряващите общества. Това е последната, най-критична категория на Организация на обединените нации, която се изготвя на база каква част от цялото население в дадена страна е на възраст над 65 години. Едно общество се счита за хиперзастаряло, когато делът на хората отвън трудоспособна възраст в него е над 21%.
Към края на 2016 година България е на ръба да прекрачи този предел – с 20,7% от хората над 65-годишна възраст, демонстрират данните на Националния статистически институт. За съпоставяне, през 2010 година съотношението е било 17,7%. Според калкулации на института до 2030 година делът ще се вдигне до над 30%. Същевременно от миграционния поток страната губи младежи. Всеки втори бежанец е на възраст сред 20 и 39 година, което се равнява на малко над 16,3 хиляди души през 2016.г.
Тези данни демонстрират, че ще се задълбочи казусът с даването на грижи по домовете на все по-застаряващото население. В контраст на тази наклонност идва опцията от ускорено внедряване на нововъведения в региона на домашните грижи, които да разрешат по-голям брой хора да получават здравно наблюдаване (теле-медицина, теле-грижа), медицински услуги и предпазване и обработка на здравна информация (е-здравеопазване) или поддръжка за помощ в дома (смарт-домове) от по-малко на брой лекари, асистенти, други медицински лица и помощници с помощта на новите технологии.
 Вилнюс За да се улесни поддръжката на развиването на тези услуги и обвързваните с тях артикули, да се насърчи създаването им и внедряването им благодарение на наличните обществени фондове, 8 сътрудници от България, Кипър, Словения, Румъния, Литва, Унгария, Португалия и Чехия осъществят плана HoCare – “Иновативни решения за домашни грижи посредством подсилване на съдействието в районните иновационни вериги”. Водещ сътрудник е Агенцията за развиване на Никозия (АНЕЛ) от Кипър. От българска страна сътрудник е Сдружение Бизнес Агенция с бюджет 124 399 евро.
Проектът продължава 4 години – от април 2016 година до март 2020 година, в границите на програмата Интеррег-Европа 2014-2020, финансирана от Европейския фонд за районно развиване и съфинансирана от българския републикански бюджет. Основната цел на стратегия ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020 е да продължи процеса на продан на опит и асимилиране на политики сред обществените органи за възстановяване осъществяването на политиките и стратегиите по цел 1: “Инвестиции за напредък и работни места”. Програмата разрешава на обществените органи и нестопанските организации, свързани с районното развиване в цяла Европа, да обменят практики и хрумвания за осъществяването на обществените политики, намирайки по този метод решения за възстановяване на техните тактики в интерес на жителите в сходство с целите на Европа 2020 за образован, резистентен и приобщаващ напредък.
Проектът HoCare е посочван като доста сполучлив образец за цялата стратегия. Той се занимава с търсене на решения, свързани с проблемите на застаряването на популацията. Той има за цел да се усъвършенства използването на политики за районно развиване и стратегии, които поддържат даването на нововъведения от участниците в районните иновационни вериги.
Партньорите изготвиха 8 Регионални разбора в региона на проучванията и нововъведенията в бранша за домашни грижи и съдействието по модела на “четворната спирала”, в допълнение обсъждани по време на 3 интернационалните тематични работилници. Подбрани бяха 33 положителни практики, подобаващи за трансфер сред районите, което разреши формулирането на насоки за нови политики в региона на домашната грижа. Всеки сътрудник, в това число и Сдружение Бизнес организация, изготви три тематични отчета и три отчета за трансфер на политики в региона на домашната грижа. Местните сътрудници работиха в тясно съдействие с разнообразни заинтригувани страни от разнообразни сфери, свързани с домашната грижа, както и с договарящите органи на структурните фондове в страните-партньори. Българският сътрудник изготви и План за деяние за възстановяване на изискванията за осъществяване на новаторски планове, насочени към възстановяване на домашната грижа, който ще докара до съответни оферти по процедури от Индикaтивната годишна работна стратегия за 2018 година на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, ориентирани към нововъведенията. Бяха положени и старания да се прибавят спомагателни предпочитани посоки в Тематична област “Информатика и ИКТ” в Иновационната тактика за умна специализация на Република България 2014-2020 година, свързани с дълготрайната грижа.
Проектът продължава още 2 години, в границите на които ще продължат напъните да се предизвиква създаването на нововъведения в областта на домашните грижи и обществените услуги.
Повече информация можете на получите на уеб страницата на плана или на уеб страницата на БА www.vba.bg.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР