България е в Топ 10 на европейските производители на велосипеди.

...
България е в Топ 10 на европейските производители на велосипеди.
Коментари Харесай

България е в Топ 10 на европейските производители на велосипеди

България е в Топ 10 на европейските производители на колела. През 2021 година в Европейския съюз са създадени общо 13.5 милиона велосипеда, което съставлява нарастване с 11% по отношение на 2020 година, демонстрират данните на Евростат. С близо 500 000 създадени велосипеда страната ни се подрежда измежду водещите производители. Маргарита Колева по тематиката.

Най-много колела са създадени в Португалия - 2.9 милиона. СледватРумъния с 2.5 милиона и Италия с1.9 милиона създадени колела. След тях се подреждат Германия с произвеждане от 1.4 милиона и Полша 1.2 милиона броя колелета. Преди нас в класацията на велопроизводителите са още Испания, Франция и Италия, а след нас в челната десятка е Чехия.

Освен, че е е здравословно колоезденето е и пестелив метод за превоз в градската среда. То може да размени потреблението на персонални коли, спомагайки за намаляването на нездравословните излъчвания, означават от Европейската статистическа работа.

Износът на колела от Европейския съюз също се усилва през предходната година, само че все пак блокът остава чист вносител на този вид транспортни средства.

Държавите от Общността са изнесли колела на стойност 921 милиона евро (електрически и неелектрически) за страни отвън Европейски Съюз, до момента в който импортираните колела от трети страни са на стойност близо 2 милиарда евро.

Обединеното кралство остава главната дестинация за експорт на неелектрически колела от Европейски Съюз с 30% от общия размер за трети страни), следвано от Швейцария (21%), Съединените щати (6%), Норвегия и Австралия (и двете с по 5%).

През 2021 година вносът на неелектрически колела от страни отвън Европейски Съюз идва основно от Камбоджа (27% от общия импорт на колела отвън ЕС), Тайван (26%), Китай (10%), Бангладеш (8%) и Турция (5%).

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР