България е в нова политическа война със себе си на

...
България е в нова политическа война със себе си на
Коментари Харесай

България е скарана отново - този път заради спрения руски газ

България е в нова политическа война със себе си на нов фронт - коий е отговорен за снощното прекъсване на доставките на съветски газ. Управляващитее от " Продължаваме промяната " упрекват предшествениците си от ГЕРБ, че са сключили неприятни контракти с " Газпром " и че не са построили интерконектора с Гърция. От ГЕРБ упрекват ръководещите в неистини и в несъответстваща реакция на съветските дейности.

Спирането на съветския газ за България и Полша ще има консолидационен резултат както за българското общество, по този начин и за Европа. Това сподели тази заран в изявление за Българска национална телевизия депутатът от " Продължаваме промяната " (ПП) и водач на партия " Волт " Настимир Ананиев. Той дефинира решението на " Газпром " като " опит за посегателство на суверенитета на България ".

Ананиев упрекна някогашния министър председател Бойко Борисов за това, че страната ни през днешния ден не е готова за прекъсването на съветския газ.

" Кой е правил този контракт? Бойко Борисов. Направил ли е слаб контракт? Трябва да му се търси отговорност ", сподели Ананиев. " 12 години нямаме интерконектор с Гърция ".

Той увери, че държавното управление ще осугури различни доставки, не сподели от кое място.

" Цената? Плаща я целият български народ. Това е цената на Борисов, която всички ще би трябвало да платим ", отговори той на въпрос за цената на различните доставки, които управляващите щели скоро да разгласят.

Спирането на съветския газ ще сплоти Европейски Съюз и ще подтиква страните членки да си оказват помощ взаимно, с цел да се оправят с дефицитите.

" Русия също ще пострада - няма да има доходи ", сподели Ананиев.

По думите му " идния месец ще тръгне интерконекторът с Гърция ".

Борисов не го построил поради " енергийното лоби " към него, тъй като " има разнообразни ползи от тези на България ", добави Ананиев.

Запитан за сигналите през изтеклия месец, че Русия може да спре доставките на газ, политикът сподели:

" Не може някой едностранно да промени контракта. Ако може, значи е слаб договорът. Ако някой е подписал слаб контракт, някой би трябвало да поеме отговорност. Наказателна отговорност ".

Минути по-късно пристигна реакцията на ГЕРБ в лицето на някогашната министърка на енергетиката Теменужка Петкова.

В излъчено директно телефонно позвъняване до Българска национална телевизия, тя съобщи, че Ананиев " на процедура потвърди, че не схваща безусловно нищо " от въпросите, по които се изрича и го упрекна в " безспорни неистини и клевети ".

Петкова напомни, че през ръководството си ГЕРБ са премахнали медиаторите в газовите доставки и са съумели да договорят понижение на цените на природния газ. Както и че " Газпром " е възстановил на България 220 милиона лв..

" Какво значи да има слаб контракт? ", попита реторично Петкова, припомняйки, че той е бил подписан доста по-рано, а при държавното управление на ГЕРБ през 2012 година е бил единствено продължен.

Тя акцентира, че е значимо тази заран в 9 часа да чуем предстоящото изказване на енергийния министър.

" Правителството от кой момент знае, че следва такова прекъсване на доставките? ", попита Петкова, намеквайки, че ръководещите не са взели нужните ограничения поради съветските условия газът да се заплаща в рубли.

Руската страна изиска от клиентите на " Газпром " да открият сметки в рубли в съответната банка, през която минават разплащанията и там да ги превалутират от долари в съветската национална валута. Не е ясно дали българските управляващи са взели ограничения за тона.

" Поставя се на риск енергийната сигурност на България от това некадърно държавно управление ", сподели Петкова.

Коментирайки градежа на интерконектора с Гърция, тя съобщи, че " този план стана вероятен само и единствено с помощта на държавното управление на Борисов ".

тези хора се провалиха, трябваше да стане до 31 декември

Тя напомни, че договорът за построяването му е изминал на предишния 31 декември и упрекна настоящето държавно управление, че е оставило плана без контракт.

" България има действителна диверсификация и сега получаваме газ от Азербайджан ", сподели Петкова, припомняйки и че държавното управление на ГЕРБ е резервирало 20% от потенциала на терминала за полутечен природен газ в Александруполис Гърция, което значи 1,5 милиарда кубически метра годишно, т.е. половината от годишното ползване на страната ни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР