България е в челните места по свръхсмъртност /това е съпоставянето

...
България е в челните места по свръхсмъртност /това е съпоставянето
Коментари Харесай

Проф. Момеков: България е в челните места по свръхсмъртност

България е в челните места по свръхсмъртност /това е съпоставянето на смъртността в интервал от време по отношение на 5 години назад/. " България е дребна страна, без остри съмнения в популацията ". Това съобщи в изявление за Проф. Георги Момеков - ръководител на Българското научно сдружение по фармация.

Страната ни е на второ място по тази смъртност, след Перу. " На трето място е Северна Македония – една доста печална тройка “, сподели още Момеков.

Според експерта, това не е обвързвано единствено с COVID-19. “Свързано е с колапса на здравната система в избрани моменти, само че си мисля, че хората би трябвало да проумеят, че сме на последно място за доста неща. Може би тъй като манталитетът ни го разрешава “.

Според проф. Момеков има голямо съмнение към най-големите международни специалисти. „ Същевременно се обръщаме към практики, които не са посочили изгода на никое място. Пият се едни вълшебен медикаменти. Няма да има и тук просто решение, имунизацията дава огромни изгоди, само че в случай че желаеме достоверна информация, не би трябвало да четем уеб сайтове и да слушаме родни шамани, а би трябвало да погледнем да вземем за пример уеб страницата на Европейския център за надзор на болесттите “.

Проф. Момеков разяснява и ниския % на имунизираните против COVID-19 в България. „ Имаме великански проблем, че към момента нямаме първа доза при доста хора, има огромен брой хора, които не са минали през инфекцията. Третата доза на никое място по света не се преглежда като универсална политика. Би било скъпо, логистично е комплицирано, а и в случай че богатите страни стартират да слагат всеобщо трета доза, за бедните няма да остане “, сподели още той. „ Аз мисля, че третата доза на имунизацията против COVID-19 за България е нещо като върху една непостроена къща да слагаме рококо орнаменти “, съобщи Момеков.

Професорът съпостави обстановката с проблемите с тютюнопушенето: „ Аз доста одобрявам този рефрен - „ Дядо ми живя до 100 години и пушеше “ - да, по този начин е, само че доста малко са тези дядовци. Моят баща, за жалост си отиде на 61 години и беше пушач, тъй че би трябвало да гледаме огромната картина “.

Мерките ще оказват помощ ли съгласно Вас?

„ Не, тъй като не се съблюдават. Не, тъй като се вършат проформа и тъй като не се вършат по метод, по който ще има изгода от тях. Това може да прозвучи малко претенциозно, само че има една японска алегория за едно пиле, което не желало да пее. И тримата огромни даймьо, които са се борили за властта в Япония, единият се казвал Ода Нобунага, той споделил „ убийте я “. Тогукава Иеасу споделил „ изчакайте “, а Тайкото, който по-късно става тип обединител на Япония, споделя – „ накарайте я да изиска да пее “.

Трябва да накараме хората да изискат да се имунизират, само че това ще стане единствено, когато получат справедлива информация. Защото и най-яростният антиваксър, в случай че гледа куче го е ваксинирал на 100% “, заключи проф. Момеков.

На въпрос по какъв начин предвижда финала на пандемията, проф. Момеков отговори по този начин: „ Още когато стартира тази нервност имаше опити на световноизвестни специалисти, вирусолози, епидемиолози нещо да споделят, имаше разнообразни теории. Много ми хареса една доктрина – Всички прогнози са значими, само че всички прогнози са неверни “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР