България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор,

...
България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор,
Коментари Харесай

Кирил Петков към Русия: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО

" България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор, ставайки член на НАТО ", това разгласи министър председателят Кирил Петков в изказване от трибуната на Народното събрание, след като руският външен министър Сергей Лавров изиска евакуиране на войските на НАТО от България и Румъния. 

" Като член на НАТО ние решаваме сами как да организираме защитата на страната си в съгласуваност с нашите сътрудници. Вашингтонският контракт не планува второкласен страни членки, за които груповата сигурност да се ползва изборно или в стеснен размер ", сподели той.

Петков прикани Русия " да остане ангажирана в градивния разговор за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и прецизно използване на поетите международно-правни задължения ".  

Заявлението на Лавров беше оповестено в " Российская газета " като конкретизиране на една от претенциите на Москва към НАТО, които бяха оповестени през декември 2021. 

Вестникът, който е благосъстоятелност на държавното управление на Русия, цитира Лавров да споделя, че " дневният ред на договарянията с НАТО за гаранциите за сигурността е дефиниран пределно ясно и се базира на три основни детайла - отвод от разширение на НАТО, от разполагане на бойни системи за въоръжение покрай съветските граници и връщане на блока към конфигурацията му от момента на подписването на акта Русия-НАТО от 1997 ". 

Външният министър на Русия удостоверява, че това значи условие за " извеждане на задграничните сили, техника и въоръжение от територията на страните, които не са били членове на НАТО към посочената дата. Към тях се отнасят и България, и Русия ". 

Петков направи изказване пред Народното събрание, откакто искане за това беше направено от страна на ПГ на ГЕРБ. От партията желаеха да бъдат извикани и министрите на външните работи и защитата - Теодора Генчовска и Стефан Янев. 

Бившият външен министър Даниел Митов изиска от Петков да заеме позиция във връзка с държанието на Янев, за който уточни, че е участвал на антинатовски протест (става дума за малочислено събитие от началото на януари, чиито уредници се оповестиха в поддръжка на персоналната позиция на военния министър срещу нови войски на НАТО на територията на България). 

" Очакваме позиция за неотложно привикване на КСНС, с цел да стане ясно по какъв начин държавното управление прави оценка по-широкия геополитически подтекст, в който се намира България ", сподели Митов. 

Христо Иванов от " Демократична България " поддържа позицията на Кирил Петков и съобщи, че обединението ще работи за развиване на всички аспекти от участието на страната в НАТО. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР