България е страната, в която през миналата година са изгубени

...
България е страната, в която през миналата година са изгубени
Коментари Харесай

Пандемията е заличила през 2020 г. поне 380 хил. години от живота на българите

България е страната, в която през предходната година са изгубени непредвидено най-вече години от живота на мъжете съгласно теоретичен разбор, обхващащ 37 страни с високи или приблизително високи приходи. Като се вземе поради и увеличената смъртност измежду дамите, междинният индикатор слага България на трето място.

Страните са подбрани и тъй като създателите считат, че може да се разчита на данните от тях. Приложен е способ, изчисляващ какъв брой години от предстоящата дълготрайност на живота са изгубени поради преждевременни смъртни случаи по отношение на междинния индикатор от последните години, само че този път се взима поради и възрастта на умрелите.

Така за България се получава, че в първата година на пандемията се падат изгубени по 7260 години живот на всеки 100 хиляди мъже и 3730 години при дамите (вижте подробната таблица в дъното на статията).За население от 7 милиона души това значи приблизително 5440 изгубени години. Иначе казано, поради процесите в първата година на пандемията общо 380 800 години живот няма да се случат през този век в България спрямо нормалната смъртност в 15-те години преди появяването на COVID-19.

Данните за 2021 година може да се окажат още по-лоши, защото предходната година имаше минимално утежняване и една блестящо откроена вълна, почнала в края на октомври.

Тази година съгласно единствено в три седмици през януари и началото на февруари има намаление броя на умрелите по отношение на междинния им брой за 2016-2020 година След това нито един път този индикатор не е усъвършенстван, а сегашната вълна от пандемията съответствува със смъртност, нараснала и по отношение на върху добавените неприятни резултати от същото време на предходната година.

 Пандемията е заличила през 2020 година най-малко 380 хиляди години от живота на българите

По данни на Световната здравна организация (тази семица тя уточни, че Европа още веднъж е епицентър на пандемията) в края на 2020 година от COVID-19 са умряли 1.9 млн. души. Досега смъртните случаи през 2021 година са 5 милиона и най-вероятно действителната картина е в пъти по-лоша.

бе оповестено в сряда в академичното списание BMJ journal и съгласно него във всичките включени страни загубата е близо 28 милиона години. Това е 5 пъти повече, в сравнение с при епидемията от грип през 2015 година То се основава на данни за смъртността и популацията, подавани от авторитетни национални организации и събрани в Базата данни за човешката смъртност, поддържана от Университета на Калифорния в Бъркли и Института по демографски проучвания " Макс Планк " в Росток. Приносът в тази мрачна статистика не идва от всички - в 6 страни няма увеличение на смъртността. В Дания, Исландия и Южна Корея тя се е запазила непроменена през 2020 година, а в Нова Зеландия, Тайван и Норвегия продължителността на живота се е нараснала.

Екипът включва 8 експерти по демография, епидемиологични проучвания и публично здраве от Оксфорд, Кеймбридж, Харвард, Москва, Росток и Лестър.
Авторите разказват, че са приложили способ, който е по-точен, в сравнение с елементарното вписване на извънредно многото умряли, само че който не прави разлика сред гибелта на 17-годишен и на 70-годишен. Иначе казано, в случай че умират най-вече старци, то и загубата на години живот не е огромна, до момента в който когато си отиде младеж, методът регистрира изгубени десетилетия.
За база за съпоставяне е взета предстоящата дълготрайност на живота от 2005-2019 година и по този начин учените стигат до извода, че през 2020 година са изгубени над 222 милиона години предстоящ живот, което е с 28.1 милиона години повече от предстоящото (17 млн. при мъжете и 11 млн. при жените). Това прави предходната година най-смъртоносната от позиция на заразно заболяване след пандемията от инфлуенца през 1918-1919 година, лишила 63.7 млн. години предстоящ живот. Тогава вирусът е убивал най-вече младежи, а резултатът върху популацията е бил доста по-голям, тъй като то е било по-малобройно.

Авторите изясняват, че аргументите за тази нараснала смъртност може да са освен коронавирусът, само че и голям брой публични и стопански фактори за здравето и живота на хората в обособените страни, в това число достъпът до здравни грижи. По коректността и пълнотата на данните за умряли от COVID-19 не престават разногласия на доста места. В потребления в проучването способ се взима поради и възрастовата конструкция на популацията във всяка от страните.

Но естествено се постанова паралел с това по какъв начин обхванатите в проучването страни са се справяли с пандемията . Нова Зеландия, Тайван, Исландия и Южна Корея са записали под 10 умряли от утежняване, обвързвано с COVID-19 на 100 хиляди души население. В Новрегия и Дания данните сочат сред 17 и 47 умряли по този индикатор. Тази седмица в Съединени американски щати той доближи 228 жертви на 100 хиляди поданици, съгласно калкулации на " Вашингтон пост ".

 Пандемията е заличила през 2020 година най-малко 380 хиляди години от живота на българите

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР