България е страната в ЕС с най-ограничени резерви от петрол

...
България е страната в ЕС с най-ограничени резерви от петрол
Коментари Харесай

С най-малки резерви от петрол сме в случай на криза

България е страната в Европейски Съюз с най-ограничени запаси от нефт и петролни артикули при положение на рецесия, излиза наяве от статистиката на " Евростат ". Страната не извършва условията на европейските наставления за поддържане на равнище, равняващо се на среднодневния импорт за 90 дни, и поддържа равнище за 74 дни. Данните на " Евростат " демонстрират, че пандемията оказва значително въздействие върху запасите на Европейски Съюз.

Европейското законодателство изисква страните от общността да съхраняват нефт и горива, които да покриват най-малко 90 дни от среднодневния импорт или 61 дни от среднодневното ползване, според от това кое количество е по-голямо. Вторият способ на пресмятане на запасите е използван само за страни със личен рандеман на нефт - Нидерландия и Дания.

Част от тези запаси могат да бъдат съхранявани и в друга страна от Европейски Съюз. В общността единствено пет страни държат цялото количество от горива за незабавни потребности на лична територия - Гърция, Унгария, Полша, Словакия и Финландия.

Към юни 2021 година страните от Европейски Съюз поддържат 112,5 млн. тона петролни артикули в запас за спешни обстановки, от които 47 млн. тона са запасите от нефт. Данните за България демонстрират, че запасите от нефт в складовете доближават 962 хиляди тона, като дребна част от тях се съхраняват в друга страна от Европейски Съюз. Обемите на запасите за изключителни обстановки се дефинират от нормативната уредба и тяхното равнище е релативно устойчиво.

България е една от дребното страни, която посреща лятото на тази година с растеж на комерсиалните запаси от петролни артикули - сега те са с 11% повече по отношение на юни 2020 година Страните с най-големи запаси от нефт и петролни артикули в Европейски Съюз са Германия, Франция и Италия.

Коментар - в публикацията на Евгени Гаврилов ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР