България е страната в ЕС с най-голям дял (30 на

...
България е страната в ЕС с най-голям дял (30 на
Коментари Харесай

Почти четирима от 10 млади българи вярват, че се успява, само ако си с богати родители

България е страната в Европейски Съюз с максимален дял (30 на сто) на хората, определящи като нещо извънредно значимо за успяването в живота това да си се родил в богато семейство. Заедно с още 54% от българите, смятащи това за " значимо ", групата, последовател на разбирането, че успяващите към тях го дължат най-вече на произхода, а не на образованието или качествата си, доближава 84%.

Тези данни от изследване " Евробарометър " бяха, само че след публикуването на подробните въпросници, проверихме къде и кои са българите с сходни разбирания. Както и до каква степен те са свързани с удовлетворението на хората от живота в страната.

Оказва се, че най-масово по този начин мислят тези в поколението Z, т.е. родените след 1997 година При тях като " най-важно " дефинират за триумфа си да си родиш в богато семейство съвсем четирима (37%) от 10 младежи. Това е възрастовата група 15-24 години или българите, които са възприемани като възпитаници в гимназия, млади работещи или студенти.

След спад с 12 пункта до 25% в идната възрастова група (25-34 години) още веднъж този индикатор се качва на 31% при 35-44-годишните и 30% при 45-54 годишните, т.е. при родителите на Поколението Z. При всички поколения това разбиране остава релативно високо, като най-ниско (27%) е то при Поколението Х (1965-1980).
Същата е наклонността по индикатора фамилно състояние и брой деца. Най-убедените, че в живота съумяват идващите от богати фамилии са 57% при фамилните, само че този дял внезапно пада на 44-45% при тези, които живеят в общуване, сами или разведени. Ако семейството е по-голямо - двама и повече възрастни с деца - още веднъж 57% считат по този начин (за съпоставяне - 50% от живеещите независимо без деца)

Сериозна разлика има при вида обитаемо място, от което е интервюираният. В огромната значимост на произхода от богато семейство имат вяра 55% от хората в селата и огромните градове, само че 26% - в междинен или дребен град.

Друг любопитен факт демонстрира самоопределянето на интервюираните по политически благосклонности, тъй като се оказва, че над половината от последователите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация считат по този начин (най-високият индикатор от 64% е за последните).

Попитани за усилната работа - различен обичаен фактор за успяване в живота, 38% от всички интервюирани споделят, че това е извънредно значимо. Заедно с другите степени на утвърждение, общият дял доближава 92%.

Това е съвсем толкоз (общо 93%), колкото смятащите, че равнището на приходи в България е неспрадевливо. Категорично са съгласни с това 62%. Макар множеството от 15-24-годишните българи в анкетата да не работят, и при тях 60% са безусловно уверени, че е по този начин и още 34% - че имат вяра в това.

Последен от парадоксите, регистрирани в България, е, че младите българи по едно и също време имат вяра, че съумяват родените в богати фамилии, както и че страната би трябвало да взима повече от богатите, с цел да два на бедните. В страна, която не е изключително фамозна като добре ръководеща обществени средства 82% считат, че това е основна част от задачата на държавното управление. Водещи са " милениълите " (родените през 1981-1996 г.) с 81% и българите от Поколението Z - при 15-24-годишните на това мнение са 70% от интервюираните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР