България е страната, която е най-уязвима на фалшиви новини и

...
България е страната, която е най-уязвима на фалшиви новини и
Коментари Харесай

България е най-уязвима на фалшиви новини от страните в ЕС, сочи доклад

България е страната, която е най-уязвима на подправени вести и дезинформация от 27-те страни членки на Европейския съюз. Това сочи " Индекс на медийната просветеност " за 2022 година, оповестен в сряда.

Докладът е направен в границите на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт " Отворено общество – София " и прави оценка капацитета за резистентност против подправени вести в общо 41 европейски страни.

Класацията се оглавява от Финландия, следвана от Норвегия, Дания и Естония. Тези страни имат най-голям капацитет да устоят на отрицателното влияние на подправените вести и дезинформацията заради качеството на образованието, свободата на медиите и високото доверие измежду хората, показват създателите на отчета.

Последните места в класацията заемат Албания (37-мо), Босна и Херцеговина (38-мо), Косово (39-о), Северна Македония (40-о място) и Грузия (41-во). България е на 33-то място, като се показва най-зле по знаците, измерващи качеството на образованието.

" Изданието на Индекса на медийната просветеност през 2022 година идва във време, когато " инфодемията ", съпътстваща Ковид пандемията, съответства с пропагандните " инфовойни ", водени на фона на съветската инвазия в Украйна, което ускорява неведнъж както дезинформацията, по този начин и заканите, произлизащи от нея ", се споделя в отчета.

Авторите на проучването показват още, че обществата, които са най-уязвими към въздействието на подправените вести, са в това време и минимум загрижени от разпространяването и въздействието на дезинформацията. Прави усещане и че страните с най-хубави резултати са ситуирани в Северозападна Европа, а страните с най-лоши резултати – в Югоизточна Европа и Южен Кавказ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР