България е страна с история и с традиции в гимнастиката,

...
България е страна с история и с традиции в гимнастиката,
Коментари Харесай

Президентът на Европейската гимнастика Фарид Гаибов: България е страна с история и с традиции в спорта

България е страна с история и с обичаи в гимнастиката, не за първи път провежда съревнование от подобен сан. Преди няколко години тук още веднъж се организира Световно състезание. Организирахте Европейско състезание, не в София, а във Варна. Аз съм постоянно благополучен, когато пристигам в България, една топла и хубава страна. Винаги е хубаво да бъда тук. Публиката е страхотна. Искам да поздравя Българската федерация с отличната организация на този шампионат, това сподели президентът на Европейската гимнастика и министър на спорта в Азербайджан Фарид Гаибов, който беше формален посетител на Световното състезание по художествена гимнастика в София.

Гаибов разяснява аргументите, които доведоха до отпадането на гимнастическите спортове от програмата на третите европейски игри в Полша през 2023 година.

" На първите европейски игри ние направихме всичко допустимо гимнастиката да е част от програмата. Това беше в Баку. Всичките шест гимнастически типа бяха включени. На игрите в Беларус преговаряхме и те също бяха част от програмата. Имахме проблем с една от дисциплините, само че с помощта на Беларуската федерация нещата се почистиха и в Минск още веднъж участваха състезатели в шестте гимнастически спорт. Сега за Игрите в Полша Европейският олимпийските комитет и Европейската гимнастика преговаряхме, направихме всичко допустимо. Организаторите обаче ни акцентираха редица аргументи и отхвърлиха да включат гимнастически спортове в програмата. Много скърбя, само че е реалност, че един от трите олимпийски спорта от категория А ще липсва. Неотдавна в Мюнхен се организира европейското състезание, видяхте какъв брой известна беше гимнастиката. Надяваме се, че уредниците на идващите европейски игри ще размислят и ще върнат гимнастиката в програмата ", сподели Гаибов.

Заместник-министър на спорта в Азербайджан е българка – Мариана Василева. Дълги години тя беше основен треньор на азербайджанския народен тим по художествена гимнастика.

" Аз съм доста благополучен, че мой заместител е Мариана Василева. Тя от много години живее в Азербайджан. Много сме удовлетворени, че тя работи с нас. Направи извънредно доста за развиването на гимнастиката в нашата страна. В последната година тя има взор върху всички спортове у нас и се грижи за тях доста сполучливо. Би било хубаво да имаме повече такива хора. У нас се организират даже надпревари от Формула 1. Догодина още веднъж ще сме домакини на кръг от тази влиятелна конкуренция. Отново ще организираме международни и европейски шампионати в разнообразни спортове ", разяснява Гаибов.

" Европейското състезание по художествена гимнастика идната година ще бъде в Азербайджан. Това решение беше взето наскоро, тъй като то трябваше да бъде в Русия, само че поради войната им беше отнето. Нямаме доста време за организация и а съм доста признателен, че нашата федерация се съгласи да го провежда. Имаме гимнастическа зала, в която когато и да е можем да организираме огромен шампионат. През 2023 година ще приемем Световното състезание по таекуондо, Световното по спортна пукотевица. Разбира се, ще организираме разнообразни Световни купи и Гран При шампионати. През 2023-та ще честваме 30 години от основаването на Азербайджанския олимпийски комитет и 25 откогато Илхам Алиев оглавява организацията. Спортът е държавна политика в Азербайджан. Ние имаме най-хубавата гимнастическа зала в света и сме основали прелестни условия за всички спортисти. За първите европейски игри построихме прелестно оборудване за водни спортове, също по този начин и за пукотевица. На разнообразни места в цялата страна построихме доста олимпийски комплекси, по този начин спортът се развива освен в Баку, само че и в други райони на Азербайджан. Работим по особено направена тактика, която има за цел развиването на спорта. Благодарение на нея към днешната дата в доста спортове нашите спортисти заемат челните места. Доказателство за това са приключилите наскоро Ислямски игри, в които участваха 54 страни и ние заехме 4-то място в класирането по народи. Имахме състезатели в 24 типа спорт. Трябва да продължим да работим по същия метод с мисъл за олимпийските игри в Париж 2024. Надявам се, че нашите спортисти ще се показват чудесно във всички идни квалификационни шампионати и ще вземат квоти ", добави той.

В края на годината на Европейската централа й следва избирателен конгрес, а Фарид Гаибов е единствен претендент за президентския пост.

" Мария Петрова дълги години беше президент на Техническия комитет на Европейската гимнастика. Миналата година тя реши да стане част от Техническия комитет на международната федерация. Аз й поисквам триумф в новото занятие. Конгресът на Европейската гимнастика е в края на годината. Моята кандидатура за президент е единствена и този път мандатът ми ще бъде за три години. Аз имам доста проекти за развиването на гимнастиката в Европа. Смятам, че в последните години постигнахме доста положителни резултати, както спортно-технически, по този начин и финансови. Вече има доста страни, които провеждат надпревари. Имаме 50 страни, които развиват всички гимнастически дисциплини. Очакваме интензивност и от другите страни. Имаме добър финансов проект и финансов запас. Слава богу при нас всичко е наред. Но ние няма да спрем да се развиваме. Имаме доста проекти, които засягат ръководството на европейските шампионати ", сподели Гаибов.

" Имаме тактика, само че тя постоянно зависи и от интернационалната федерация. Аз съм член на нейния Изпълком и считам, че тя би трябвало да се преценява с нас, защото Европа е най-големият континент, показан в нея. На конгреса на Европейската гимнастика в края на годината следва да бъде определен нов Изпълком. За страдание, България няма претенденти за него, само че се надявам, че още веднъж ще има българи в Техническите комитети. Сега Мариела Стойчева е член на този в сковете на батут, Николай Иванов е в акробатиката. " Арена Армеец " е добре позната на гимнастическото общество, тъй като провежда доста надпревари. Тази година с изключение на приключилото Световно състезание по художествена гимнастика, ще се организира и шампионат на планетата по скокове на батут. Много сте дейни. Имате обичаи. Имате доста хора, които си схващат от работата и я правят професионално. Пожелавам на българските претенденти триумф на конгреса ", приключи Фарид Гаибов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР