България е сред водещите страни в Европа по смъртност от

...
България е сред водещите страни в Европа по смъртност от
Коментари Харесай

България – водеща по смъртност от инсулт в Европа


България е измежду водещите страни в Европа по смъртност от инсулти. Тромболитичната терапия е единствения метод за дейно лекуване на изострен исхемичен инсулт, само че заради разнообразни аргументи към момента не се ползва в доста лечебни заведения в страната. Това стана ясно по време на Втората национална среща на Българското сдружение по неврология, провела се в София този уикенд. Темата на събитието, чийто съорганизатор е фармацевтичната компания Бьoрингер Ингелхайм, бе „ Заедно по пътя на смяната. Да дадем късмет на живота “.

По самодейност на Българското сдружение по неврология, Националният консенсус за профилактика, диагноза и лекуване на мозъчно съдовите болести е обновен преди броени дни. „ Това е една стъпка напред за лекуването на пациентите “, сподели акад. Иван Миланов , ръководител на Българското сдружение по неврология, който бе модератор на срещата. Той напомни, че преди няколко години, по заповед на някогашния министър доктор Петър Москов, колите за спешна помощ трябваше да карат пациентите до най-близката болница. Това затрудняваше лекуването на хора с инсулти, тъй като не всяко лечебно заведение е профилирано в тази област. С смяната в консенуса, това условие отпада, с цел да може болният да бъде ориентиран колкото се може по-бързо до звено за лекуване на инсулт.

У нас към този момент една година съществува мрежа от лечебни заведения, в които се ползва тромболитична терапия, която е животоспасяваща за доста хора с мозъчно съдови болести. Тя работи по интернационалния план „ Angels”, към който са се включили редица европейски организации и 41 страни от целия свят, измежду които Германия, Португалия, Испания, Франция, Румъния, Гърция, Чехия и други.

За момента в 28 лечебни заведения в страната се организира тромболиза, а 22 от тях вземат участие във въпросната самодейност.

Статистиката демонстрира, че броят на тромболизите е нараснал с 23% за две години, като през 2017 година са направени с 100 тромболизи повече спрямо миналата. „ Нашата благородна цел е до 2020 година на картата на България да няма бели петна по повод лекуването на пациентите с мозъчни инсулти. Това би трябвало да стане със съдействието на всички оторизирани организации в България “, разяснява акад. Миланов. Той посочи, че би трябвало да бъдат направени няколко съществени промени, с цел да се усили общият брой на тромболизи в страната. Едно от тях е смяна на клиничната пътека , която е остаряла. „ Работата със Спешна помощ е доста значима, тъй като там би трябвало да се преодолеят много стандарти. Това е едно звено, където има огромно текучество на фрагменти и там образованието на хората не може да бъде еднократно, а би трябвало да е от време на време “, добави той.

„ На всяка 6 секунда един човек по света умира от мозъчен инсулт “, разяснява от своя страна проф. Параскева Стаменова , експерт по нервни заболявания и почетен ръководител на Българското сдружение по неврология. Тя посочи, че от 14 години работи въпросната клинична пътека, само че все пак резултатите от нея не са толкоз положителни. Според нея напъните на лекарите би трябвало да са ориентирани към увеличение броя на центровете и отделенията за лекуване на инсулти ; възстановяване на знанията на личния състав, с цел да може той по-бързо да разпознава признаците и транспортира пациентите до съответната болница. „ Не би трябвало постоянно да чакаме резултатите, с цел да стартираме лекуване с тромболиза... Неврологът би трябвало да е стимулиран, а не да гледа да му е умерено дежурството “, разясни проф. Стаменова.

„ Основната ни роля е да създадем венозната тромболиза стандарт за лекуване на инсултите. И мисля че започнахме да го реализираме “, съобщи доцент Росен Калпачки , шеф на Клиниката по нервни заболявания към УМБАЛ „ Света Анна “, където през миналата година са осъществени 140 тромболизи. Той уточни, че процентът на успеваемост на лечението значително зависи от човешкия запас и организацията в отделението.

Свързани публикации.. Доц. Росен Калпачки: Тромболизата би трябвало да е стандарт за лекуване на инсултите 0 Тромболиза - ефикасното лекуване на исхемичния мозъчен инсулт 0 При неочакван световъртеж би трябвало да мислим и за инсулт 0

Невролози от разнообразни лечебни заведения в страната взеха присъединяване в полемиката, провела се по време на втората национална среща. Те се сплотиха към това, че има потребност от основаването на указател на лечебните заведения , профилирани в лекуването на инсулт.

Проф. Силвия Андонова от УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна уточни, че медицинските университети са местата, в които би трябвало да се прави образованието на фрагментите, които за в бъдеще да работят по избран стандарт. В момента липсва връзка сред лечебните заведения и центровете на „ Спешна помощ “, което се отразява на лекуването на пациентите, продължи тя. И даде предложение университетските да имат водеща роля в лекуването на инсулти в 6 от районите на страната, до момента в който в останалите да работи по-малка мрежа от лечебни заведения. Доц. Мая Дановска , ръководеща неврологичната клиника в УМБАЛ „ Георги Странски “ уточни, че в нейната болница има растеж на осъществените тромболизи през 2017 година Tя разполага с подготвен невролог, само че неналичието на инсталация затруднява неговата процедура. Д-р Таня Митева от МБАЛ „ Търговище “ показа, че в промяната на фрагментите в „ Спешна помощ “ е един от проблемите, който среща в нейната работа.

Тромболизата съставлява разтваряне на запушванията на кръвоносните съдове на мозъка и възобновяване на естественото кръвообръщение в засегнатата зона. Венозната тромболиза е „ златен стандарт “ в лекуването на острия исхемичен инсулт , който дава освен нов късмет за живот, а и понижава риска от неговата инвалидицация. Едно от европейските условия е превозването на болния от „ врата до врата “ да бъде сведено до 60 минути, като родните невролози желаят да го понижат до 45. По думите на Валерия Касо , ръководител на Европейската организация по инсулти, към плана „ Angels” ще се включат близо 1 500 лечебни заведения от целия свят до май 2019 година

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР