България е сред страните в Европа с най-много рентгенови апарати

...
България е сред страните в Европа с най-много рентгенови апарати
Коментари Харесай

България е сред страните в Европа с най-много рентгенови апарати на глава от населението

България е измежду страните в Европа с най-вече рентгенови апарати на глава от популацията България е измежду страните в Европа с най-вече рентгенови апарати на глава от популацията, само че в това време сме на челните места с най-неадекватно оборудван рентгенов парк. 90 % от апаратурата ни за образна диагностика е от невисок клас и 90 на 100 от апаратите ни са недооборудвани. Това съобщи пред Дарик националният съветник по рентгенология проф. Галина Кирова, която завежда Клиниката по образна диагностика в болница „ Аджибадем Сити Клиник Токуда ”.
 
Причината за качеството на апаратите се корени в всеобщо безогледно еднотипно болнично съоръжение, закупено преди няколко години без прелиминарен разбор, което е затворило пазара.
 
Проф. Кирова, която е един от най-хубавите експерти по образна диагностика у нас, разяснява: " Имаше безогледно, непреценено съоръжение на доста лечебни заведения с еднотипна инсталация, без да се направи разбор тази скъпа инсталация защо, от кого и с каква натовареност ще се употребява. Най-вече не беше съобразено с профила на лечебните заведения и не бяха дооборудвани тогава. Това затвори пазара. Като допълнение към статистиката, България е една от страните в Европа с най-вече рентгенови апарати на глава от популацията, като в същото време сме в челните места по най-неадекватно оборудван рентгенов парк ".
 
" Това е извънредно скъпа инсталация, която не може да бъде подменяна, изхвърляна и закупувана, тъй като приказваме за милиони. Дори моралното остаряване... когато се възнамерява закупуване на рентгенова инсталация, се има поради, че тя би трябвало да бъде планувана и закупена по този начин, че да отговори на потребностите за идващите седем години. Между пет и седем години е моралното остаряване. За това време би трябвало да се реши каква ще принадената стойност на резултата от потреблението на тези машини. Тук е ролята на рентгенолога - каква диагностика и по какъв начин ще поддържа целия развой на диагностика и лекуване на пациента и крайният резултат от това ", изясни националният съветник по рентгенология.
 
По думите й в тази ситуация става дума за " доста стопанска система, доста мениджмънт и не е еднопосочно да кажем единствено, че сме купили апарати ". " Лошото е, че при рекламата и анонсирането някъде се е поставило " най-хубавият уред в света ", а в действителност никой не споделя, че той не е преценен съответно ", уточни още проф. Кирова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР