България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от

...
България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от
Коментари Харесай

Сметната палата за COVID пандемията: България е сред първенците по заболеваемост и смъртност в света

България е измежду страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID-19 в света. Това установи отчет на Сметната палата за реакцията на страната ни по време на пандемията.

 

От там показват, че за неприятния резултат спомага неналичието на ефикасна имунизационна акция - без значение от достатъчните количества и благоприятни условия за свободен избор на ваксина, страната регистрира муден развой на имунизиране и едвам към 30 % ваксинално покритие.

 

Одитът на сметната палата взима поради интервала от 1 февруари 2020 година до 31 декември 2021 година

 

В същото време от Сметната палата показват, че при строгите противоепидемични ограничения при започване на пандемията у нас, е реализирано доста по-ниско ниво на изключителна смъртност в България в съпоставяне със междинната за Европейски Съюз.

 

Отчетените от Министерство на здравеопазването разноски за попречване на разпространяването и лекуването на COVID-19 са общо към 1,4 милиарда лв., като почти 50% от средствата са разходвани за поддръжка на личния състав.

 

За ваксини са дадени над 238 млн. лв., а за лекарствени артикули – близо 167 млн. лв.. Извършените разноски по Националния проект за имунизиране са 850 хиляди лв..

 

За интервала от началото на 2020 година до края на 2021 година за определяне на COVID-19 са направени общо 7 459 348 проби, от които 747 108 са позитивни и доказани случаи, като броят на доказаните случаи през 2021 е 2,5 пъти по-голям от този през 2020 година

 

Освен резултатите върху действието на здравната система, живота и здравето на хората, COVID-19 има забележителен социално-икономически резултат. Високата заболеваемост през 2021 година води до двойно увеличение на издадените болнични листове с диагноза COVID-19, спрямо издадените през 2020 година - от към 204 хиляди броя на близо 423 хиляди броя.

 

През 2020 година общата изплатена сума за компенсации за краткотрайна неработоспособност  заради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лева През 2021 година, заради доста нарасналата заболеваемост, тя се усилва съвсем двойно и възлиза на близо 140 млн. лева Изплатените средства натоварват бюджета на Държавното публично обезпечаване, а забележителният брой дни, които лицата прекарват в отпуск заради краткотрайна неработоспособност в резултат на COVID-19, води до неподходящи резултати върху икономическия, обществения и културен живот в страната.

 

От сметната палата са отправили и 11 рекомендации до министъра на опазването на здравето.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР