България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии,

...
България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии,
Коментари Харесай

ЕК: България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии

България е измежду страните с най-бавен достъп до съвременни лечения , по данни на европейската комисия, свързани с огромна промяна в лекарствената политика.

У нас са били налични едвам 23 медикаменти от утвърдените сред 2015 и 2017 година В Германия те са 5 пъти повече.
Именно еднакъв достъп до модерно лекуване е една от задачите на Еврокомисията. Сред предложенията е срокът за утвърждение на нови лечения да бъде скъсен - от 400 на 180 дни.

Поне до 30 септември ще важат старите текстове, само че напрежението остава

За да се избегне дефицитът на лекарства, какъвто и сега има у нас, Европейската организация по медикаментите ще изготви лист с лекарства, чиято наличност ще следи. Фармацевтичните компании пък ще са длъжни да уведомяват при проблеми с производството или доставките.

От 10 години Анета Драганова приема медикаменти за ревматоиден артрит. Лекува и глаукома. Разказва, че през този интервал липсва един или различен медикамент.

„ Януари-февруари имах проблем с единия тип . Сега имам проблем с другия тип капки “, регистрира Анета Драганова.

Намери се краткотрайно решение за попречване на риска пациентите да останат без терапия по каса от 1 април

Анета е безапелационна - трябват незабавни ограничения. „ Многократно сме алармирали Агенцията по медикаменти, само че до момента няма резултат. Няколко пъти сме чували от здравния министър, че няма проблем с медикаментите, само че това въпреки всичко не се случва “, изяснява още дамата.

Лекарства липсват и сега, споделят за bTV фармацевти. 

„ Продължават да са може би над 200 медикаменти - и то съществени медикаменти. Говоря единствено за тези по лекарско наставление. Европа би трябвало да насочи напъните си към произвеждане в Европа, което чисто стратегически би подсигурило от всевъзможни борба с политически неща. Например борбата с Китай “, изяснява и Николай Костов.

За да не спрат аптеките осъществяването на предписания по каса от април, от НЗОК предложиха периода на настоящия контракт да бъде продължен до 31 май

Европейската комисия предлага и тласъци за фирмите, които да ги насърчат да дават медикаментите си във всички страни. В момента у нас приблизително годишно има по към 20 нови медикамента. Това е към 40% от модерните лечения, пресмятат специалисти.

„ Българските пациенти чакат 800 дни , с цел да получат достъп до нова терапия. Например пациентите в Германия чакат единствено стотина дни. Последният път, когато европейското законодателство е претърпявала тази смяна, беше преди 20 години “, разяснява тематиката и Деян Денев.

Предложенията ще бъдат обсъждани най-малко две години, чака специалистът. Затова споделя, че България би трябвало да търси благоприятни условия за превъзмогване на проблемите. Разработени ограничения има - те обаче занапред ще бъдат обсъждани.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР