България е сред страните с много високо ниво на човешко

...
България е сред страните с много високо ниво на човешко
Коментари Харесай

България е сред страните с много високо ниво на човешко развитие

България е измежду страните с доста високо равнище на човешко развиване.

Страната ни заема 52-ро място с резултат 0,812 в листата от 189 страни по Индекс на човешко развиване (Human Development Index). Това се споделя в Доклада за развиване на човечеството за 2019 година, направен от Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН) и характеризиращ човешкото развиване в света въз основа на индикаторите за 2018 година, съобщи БГНЕС.

По този индикатор България е измежду водещите балкански страни. Преди нас са единствено Словения (24-о място), Кипър (31-во място), Гърция (32-ро място) и Хърватия (46-о място). Веднага след нас са Черна гора и Румъния, а Турция е 59-а. Тези три страни също влизат в групата с доста високо равнище на човешко развиване.

Сърбия оглави групата на втората категория страни по човешко развиване. Тя е едвам на 63-о място с индикатор 0,799.

Докладът за развиване на човечеството е самостоятелен доклад на Програмата за развиване на Организация на обединените нации, направен от водещи международни учени и специалисти в региона на развиването и съдействието.

С най-голям показател на човешко развиване през 2019 година, както и през предходната, е Норвегия (0,954), следвана от Швейцария (0,946), Ирландия (0,943), Германия и Хонконг (по 0,939)
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР