България е сред първите по лошо качество на водата за

...
България е сред първите по лошо качество на водата за
Коментари Харесай

България е сред първите по лошо качество на вода за плажуване в Европа, Британия е по-зле

България е измежду първите по неприятно качество на водата за къпане (плажуване) в Европа, само че Британия е по-зле , демонстрира - ЕАОС, оповестена във вторник.

Липсата на данни изтласква Обединеното кралство в дъното на таблицата на европейската лига, България се подрежда на 4-то място по-лошо качество, Полша е на второ място, следвана от Словакия в класацията на 31 страни от страните членки на Европейски Съюз плюс Албания и Швейцария.

Кипър, Гърция, Малта, Хърватия и Австрия водят с 95% или повече от своите места, които се класират като отлични. Всички места за плуване на Кипър получават най-високи оценки.

Броят на водите за къпане в Европа се усилва всяка година . През 2020 година страните идентифицираха 22 276 места за къпане, 19 по-малко от миналата година и 716 повече от 2015 година Две трети от местата за къпане са ситуирани по бреговете на Европа.

Качеството на водата за къпане в Европейски Съюз остава високо . След приемането на Директивата за водите за къпане през 2006 година делът на отличните обекти непрестанно нараства; през 2020 година съставлява 83% от местата за къпане в Европейски Съюз. Минималните стандарти за качество на водата са спазени на 93% от обектите.

Качеството на крайбрежните обекти нормално е по-добро от това на вътрешните обекти . През 2020 година 85,4% от крайбрежните места за къпане в Европейски Съюз бяха класифицирани като с чудесно качество спрямо 77,5% от вътрешните обекти.

Делът на обектите с неприятно качество е намалял от 2013 година През 2020 година неприятните води за къпане съставляват 1,3% от всички обекти в Европейски Съюз , спрямо 2% през 2013 година Това демонстрира усъвършенствания в ръководството на неприятни места за къпане в Европа.

Качеството на редица води за къпане не може да бъде класифицирано заради непълен брой проби по отношение на рестриктивните мерки, породени от епидемията. За сезон 2020 година 1 309 (6%) води за къпане в Европейски Съюз не са класифицирани спрямо 806 (3,7%) през 2019 година

Качеството на европейските води за къпане се прави оценка въз основа на 22 276 крайбрежни, езерни и речни места за къпане , разпознати и докладвани за сезон 2020 от държавите-членки на Европейския съюз, както и от Албания и Швейцария. 82,9% от 21 968 места за къпане, ситуирани в страните от Европейски Съюз, са с чудесно качество. В пет страни 95% или повече води за къпане са с чудесно качество: Кипър (всички води за къпане са с чудесно качество), Австрия, Гърция, Малта и Хърватия.

Качеството на водата за къпане отразява триумфа на използването на доста екологични политики , свързани с водата. Мерките се ползват в продължение на доста години и в доста области. Въпреки че качеството на водите за къпане се усилва и къпането е допустимо през днешния ден даже в някои мощно урбанизирани региони, към момента има потребност от интегрирано и адаптивно ръководство за намаляване както на съществуващия, по този начин и на зараждащия напън.

Докладът на ЕАОС " Управление на водите за къпане в Европа: триумфи и провокации " (EEA, 2021), оповестен през 2021 година, показва образци за усъвършенствания в качеството на водите за къпане през последните четири десетилетия, реализирани с помощта на BWD (Директиви за води за къпане).

Фекалните бактерии: незабележим риск за здравето - Основните източници на замърсяване с фекални бактерии идват от непречистени отпадъчни води, незадоволително пречиствателни станции, животни (например птици и кучета на плажовете).

Екстремно време и други събития - След изобилен дъжд примес от повърхностни води и отпадъчни води от време на време се изхвърля във водите за къпане или тяхната непосредственост въздейства върху качеството на водите за къпане посредством бактерии, които могат да навредят на човешкото здраве.

Отпадъчни води в цяла Европа се ръководят благодарение на разнообразни ограничения, като да вземем за пример инсталиране на съоръжение за наблюдаване на разливите в околната среда, създаване на тунели за предпазване и резервоари за понижаване на преливането при стихии и основаване на естествени басейни за задържане.

Еутрофикацията като риск за здравето - Хранителни субстанции при обогатяване (най-вече от входящите азоти и фосфор) в морета, езера, реки и потоци от наземни източници, морски действия и атмосферни отлагания може да докара до серия от негативни екологични резултати, известни като еутрофикация. Повишените концентрации на хранителни субстанции могат да трансформират водните екосистеми дотам, че да станат несъответствуващи за пиянство и къпане. Основните източници на азотно замърсяване са минерални торове и оборски тор, които се измиват от земеделската почва до подземните води, реките и моретата от дъжда. Повечето замърсявания с фосфор идват от семействата и индустрията.

Цианобактерии - Цианобактериите могат да бъдат нездравословни при усвояване и могат да причинят кожни обриви. Размножаването на цианобактерии може да възникне, когато изискванията на околната среда са удобни, да вземем за пример когато във водата има високи равнища на хранителни субстанции, водният дирек е доста постоянен и температурите и светлината са удобни и изискванията са спокойни и безветрени.

Пластмасови боклуци във водите за къпане - Почти 80% от всички боклуци на европейските плажове са от пластмаса. Морските боклуци са резултат от погрешно ръководени пластмасови боклуци и линейна спестовност, при която продуктите постоянно се изхвърлят след еднократна приложимост.

Няколко страни оповестяват, че заради пандемията COVID-19 ръководството на водите за къпане е наранено . Като цяло въздействието е регистрирано за повече от хиляда води за къпане. Най-сериозният резултат може да се следи при всички води за къпане в Англия и Шотландия: те не могат да бъдат следени и класифицирани по качество заради наложените ограничения COVID-19. Като цяло неналичието на проби докара до некласификация на най-малко 470 води за къпане в Европа. Кипър, Германия, Холандия и Испания оповестяват за по-кратък сезон на къпане заради ограниченията за цялата или елементи от страни.

BWD изисква от държавите-членки да употребяват " подобаващи медийни технологии, в това число Интерне т ", с цел да популяризират интензивно информация . Към момента с подробна информация за всеки обект с водите за къпане.

На европейско равнище информацията за водите за къпане се дава на обществеността посредством.
 Снимка 533075
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР