България е сред първите пет страни в ЕС, в които

...
България е сред първите пет страни в ЕС, в които
Коментари Харесай

България е сред страните в ЕС с най-високи екологични данъци

България е измежду първите пет страни в Европейски Съюз, в които се заплащат най-високи екологични налози в общността, демонстрират данни от разбор на Евростат за каузи на екологичните налози в общите държавни доходи от налози и обществени вноски през 2016 година

Екологичните налози у нас съставляват дял от 9,6 на 100 в общите доходи от налози и обществени вноски през 2016 година, при междинен индикатор за Европейски Съюз от 6,3 на 100. Освен това събраните екоданъци у нас през 2016 година са били в размер на 1,334 милиарда евро. За съпоставяне - през 2007 година, когато страната ни става пълновръстен член на Европейски Съюз, размерът на събираните екоданъци е бил към 1 милиарда евро, или нарастване за 10 години от 334 млн. евро, демонстрират данните на Евростат.

За страната ни максимален дял от събраните екологични налози се пада на таксите върху силата (включително горивата за транспорт) - към 75 на 100, като останалите сегменти са почти - 20 на 100 от налози върху превоза (без горивата) и към 5 на 100 такси от замърсяването на околната среда и ресурсите, демонстрират данните на Евростат.

Европейската статистика разграничава четири разнообразни категории екологични налози: от силата (всички типове горива за транспорт), превоза (внос или продажба на МПС, регистрация на МПС и др.), замърсяването на околната среда и ресурсите. Екоданъците от ден на ден се употребяват, с цел да повлияят на държанието на икономическите оператори, без значение дали са производители или консуматори.

Тези налози също генерират доходи, които евентуално могат да бъдат употребявани от държавното управление за увеличение на разноските за запазване на околната среда или дейно ръководство на естествените запаси, демонстрира анализът на Евростат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР