България е сред първите 10 страни в Европа, в която

...
България е сред първите 10 страни в Европа, в която
Коментари Харесай

Българска клиника въвежда кръвни тестове за ранна диагностика на 70 вида рак

България е измежду първите 10 страни в Европа, в която са въведени кръвни проби за ранна диагностика на рака, избрани като гражданска война в тази област и оповестени от FDA за „ пробив в медицината “ по програмата Breakthrough Devices. Това стана ясно на конференция, проведена от Хил клиник и Datar Cancer Genetics, високотехнологичната компания, която е създала новаторските артикули.

„ Тестовете разрешават ранна диагностика на 70 типа рак, които съставляват 80% от всички типове злокачествени новообразувания. Те са с 99,9% специфика, 92% чувствителност и акуратност 93,1% “, уточни проф. Румен Бенчев, експерт по УНГ заболявания.

По думите му те разрешават диагностициране с венозна кръв още в най-ранния стадий на малигнения развой, посредством детекция на циркулиращи в кръвния ток ракови кафези. Предимствата на метода са в това, че той е високоинформативен и щадящ, за разлика от обичайна тъканна биопсия. Този тип тестване дава и информация за това от кой орган произлизат раковите кафези.

Тестовете са създадени в три модификации. Първият тип Trucheck тест може да замести всички нормални способи за скрининг – мамография, колоноскопия, компютърна томография на бял дроб и прочие

Trublood може да замести тъканната биопсия, когато провеждането й е невероятно или дава подправено отрицателен резултат. Той е изключително подобаващ за пациенти от рискови групи – с фамилна обремененост, с нездравословни привички като тютюнопушене и приложимост на алкохол, както и при неразбираема симптоматика, при която би трябвало да се удостовери или отхвърли недоброкачествен развой. Тестът Еxacta пък се ползва за изцяло проучване на открити злокачествени формирания.

Засега тестванията се ползват у нас само в Хил клиник, където се взема кръвната проба и се изпраща за проучване в Германия. Резултатите се получават в границите на 8 до 12 работни дни, а към този миг цената е 1200 евро за един тест.

В някои европейски страни цената на теста се покрива от частни застрахователни компании. Продължават и проучванията, като екип на Imperial College в Лондон изследва опциите на теста при диагностиката на глиоми.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР