България е сред отличниците в Европейския съюз по използване на

...
България е сред отличниците в Европейския съюз по използване на
Коментари Харесай

Евростат: България е сред отличниците в ЕС по използване на възобновяема енергия

България е измежду отличниците в Европейския съюз по потребление на възобновима сила, демонстрира европейската статистика. Страната ни към този момент е достигнала и даже надминала равнището на употребяваната възобновима сила по тактиката „ Европа 2020”.

Постигнали сме дял в потреблението на ВЕИ от 18,8% при заложени 16%. Така се нареждаме измежду 11-те страни членки на Евросъюза, достигнали нужното равнище за потребление на ВЕИ.

Анализът на Евростат сочи, че сме създали 10% растеж за интервал от съвсем 12 години. Според данните най-голям дял от ВЕИ у нас са били употребявани в отоплението и охлаждането – към 30%.

Другите страни отличнички в Европейски Съюз са още Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция.

Швеция има максимален дял в Европейски Съюз през 2016 година, по потребление на ВЕИ - 53,5 на 100, пред Финландия – 38 на 100, Латвия – 37 на 100, Австрия – 33 на 100, и Дания – 32 на 100.

В противоположния завършек на скалата най-ниски дялове на възобновимите енергийни източници са регистрирани в Люксембург – 5,4%, Малта и Холандия – и двете по 6%, регистрира.

Използвани са материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР