„България е сред малкото страни в света, в които има

...
„България е сред малкото страни в света, в които има
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: „Проверяваме фирмите за бързи кредити“

„ България е измежду дребното страни в света, в които има условия за пълностоен зимен и летен туризъм, за балнео и спа, както и за развиващия се все по-добре културен туризъм. “ Това уточни по Българска национална телевизия ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Той направи паралел с размера от инспекции, осъществявани от Комисията преди пандемията и към сегашния миг. „ През 2019 година сме направили над 7 500 инспекции и сме издали към 750 акта за определяне на нарушавания. През идващите две години се следи съвсем двоен спад, главно заради огромния брой неработещи обекти. Сега към този момент виждаме едно раздвижване и ще проследим с внимание началото на летния сезон. Традиционно задачата ни е да стартираме с предварителна защита – инспекции в обекти, в които са установявани нарушавания в минали интервали “, добави той. Маргаритов настоя всичко, което написа в туристическите разгласи и се вижда на хубавите картинки, да бъде предоставяно на потребителите.

Председателят на КЗП също по този начин показа информация за настоящи инспекции на КЗП в навечерието на Великденските празници: „ Съвместно с сътрудниците от другите институции целим да установим дали е налице изискуемото от закона: правилно оповестяване на цени, период на валидност, осъществяване на търговия единствено в избраните за това места “. Той уточни, че известни учредения за повишение на цените има, само че в България към този момент няма никакъв риск от привършване на стоките от първа нужда и прикани хората да не се подават на погрешни информации и операции, тъй като това в допълнение и безпричинно води до повишение на цените на съществени артикули.

Припомняме, че през миналата седмица в изявление за Информационна организация БГНЕС ръководителят разяснява внасянето на плана на Закон за събиране на вземания по потребителски контракти в Народното събрание и го дефинира като своевременен и целящ да защищити потребителите в сложните времена. Във връзка с повишаването на избрани артикули и услуги Маргаритов уточни, че е в ход акция за инспекция на компаниите за бързи заеми: " Очаква се да набъбнат заемите, които потребителите ще взимат, изключително бързите, потребителските, с цел да поемат някакво обвързване, което им е зародило настоящо. За огромно страдание най-малко от първите резултати, се оказва, че макар че напоследък сме ги проверявали и се почистиха много неща, в този момент още веднъж има опити за нелоялни практики, за икономисване на информация във връзка с това какъв ще бъде цялостният размер на този заем - освен сумата, която ще вземем, само че и тази, която ще би трябвало да върнем. “ Установени са опити за нелегално увеличение на общия размер на заема и на липса на основни реквизити в текстовете на самите контракти. „ Ние доста интензивно продължаваме да работим и няма да има никакъв компромис в случай че и когато откриваме, че тези компании се пробват да натоварят потребителите, просто тъй като доста хора имат зародили незабавно потребности ", заключи Маргаритов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР