България е сред малкото европейски държави без национална скринингова програма

...
България е сред малкото европейски държави без национална скринингова програма
Коментари Харесай

България - сред малкото европейски държави без национална скринингова програма за рак на гърдата

България е измежду дребното европейски страни без национална скринингова стратегия за рак на гърдата, която да обхване дамите над 45-годишна възраст. Това изясни в изявление за БНР доктор Иво Гергов, шеф на отделението по образна диагностика в профилираната онкологична болница „ Проф. Иван Черноземски “ в София. Утре, неделя, ще отбележим Световния ден за битка с рака.
Скринингът за рак на гърдата се прави посредством мамография – рентгенова фотография на двете гърди на дамата, по две проекции за всяка, изясни доктор Гергов.
" За да бъде една сходна скринингова ефикасна, изследванията са потвърдили, че посещаемостта на мамографските скринингови прегледи би трябвало да бъде над 80% от популацията на страната ", добави той.
Това липсва у нас, както липсва и указател на осъществените прегледи за рак на гърдата и на поставените диагнози. Това би осигурило надзор върху качеството на здравната активност, счита доктор Гергов. Дава за образец определяне на диагнози 1 и 2 – положителни вести за прегледаната жена.
" Ако след 6 месеца дамата не е с цифра 1 и с цифра 2, а е с рак, който е 2 см, значи въпросният доктор не си е приключил работата. На 100 такива дами, в случай че е изтървал 10 рака, би трябвало от идващия месец или идната година той да няма право да преглежда ", разяснява той.> По данни на Националния статистически институт през 2022 година от ракови болести са умряли над 16 хиляди българи, а 26 хиляди са били диагностицирани със злокачествени формирания. Довечера и на следващия ден вечер Националният замък на културата ще бъде осветлен в оранжево в символ на взаимност и осведоменост.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР