България е сред държавите с висока степен на медийна свобода,

...
България е сред държавите с висока степен на медийна свобода,
Коментари Харесай

"Фрийдъм хаус": България е сред държавите с висока медийна свобода

България е измежду страните с висока степен на медийна независимост, демонстрира тазгодишният отчет на " Фрийдъм хаус " (Freedom House) " Свободата и медиите ". Той разделя страните по света на пет групи, като България е във втората от тях дружно с други страни в Източна Европа и Южна Америка.

Методологията включва въпросите дали има директна цензура; постоянно ли се среща автоцензура; подложени ли са публицистите на напън да разкриват източниците си; употребяват ли се каузи за клюка и засегнатост, с цел да бъдат осъдени публицисти, проверяващи властта; закононарушение ли е обидата към фигури от властта; зависят ли медиите финансово от управляващите и други

Организацията предизвестява, че свободата на медиите се утежнява по света в последното десетилетие. Тя отбелязва категорично, че ерозия има даже в най-влиятелните демокрации, въпреки и не посредством мятане на публицисти в пандиза, а посредством политически и стопански напън над медиите.

" Сред нормалните способи са подкрепяни от държавното управление смени на собствеността, регулаторен и финансов напън и обществено опетняване на почтените публицисти. Правителствата също по този начин оферират дейна поддръжка на другарски настроените медии посредством преференциални държавни контракти, удобни регулаторни решения и преференциален достъп до държавна информация. Целта е пресата да служи на властимащите, а не на обществото ", гласи отчетът.

Проблем е и възходът на крайнодесния популизъм, който подкопава главните свободи. Популистките водачи се показват като бранители на огорченото болшинство против демократичния хайлайф и етническите малцинства и считат, че ползите на нацията имат преимущество пред открития спор, медийната независимост и прозрачността, сочи " Фрийдъм хаус ". За образец са дадени министър председателите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Александър Вучич.

Докладът сочи Етиопия, Малайзия, Армения, Еквадор и Гамбия като образци за напредък. Вдигането на политическия напън върху медиите в Малайзия и Еквадор разреши на самостоятелните медии да се възстановят от цензурата и в миналото проправителствените издания да създават не толкоз угодническо наличие. Опериращите отвън Етиопия медии са се завърнали в страната, преследваните публицисти също са се върналив Гамбия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР