България е сред държавите, които се очаква да изпълнят целта

...
България е сред държавите, които се очаква да изпълнят целта
Коментари Харесай

Каракачанов се срещна с министъра на отбраната на САЩ и го покани у нас

България е измежду страните, които се чака да изпълнят задачата вложенията им в отбранителни качества да доближат два % от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, заяви пред български публицисти в Брюксел вицепремиерът Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния... към профила.

Още на 3 януари българското държавно управление одобри националния проект за увеличение на разноските до два % от Брутният вътрешен продукт, разясни той. По неговите думи се планува всяка година разноските да бъдат повишавани до постигането на тази цел. Средствата за защита не са единствено поради поетия ангажимент, а са нужни за рационализация на нашите въоръжени сили. Разглеждам този въпрос освен като фиктивен ангажимент, а като опция с тези средства през идващите години да модернизираме Българската войска, да осъществяваме плановете за трите типа въоръжени сили и да повишим техните качества. Това за нас е належащо, защото доста време целеви разноски за ново въоръжение и техника не са отделяни. Имаше години, в които военните бюджети бяха съкращавани. Това е нужда за нас, а освен ангажимент към НАТО, разяснява Каракачанов.

За разлика от доста други европейски страни, в България има схващане по тази тематика. Българският народ доста добре осъзнава, че в района, в който живеем, провокациите, с цел да не кажа заканите, са доста съществени, с цел да вършим непотребни разногласия дали би трябвало да отделяме нужните средства за защита. Някои европейски страни считат, че отделяните от тях средства за защита са задоволителни. Лично аз считам, че в нашето общество има схващане. Големият въпрос е по какъв начин отделяните средства за защита да бъдат изразходвани вярно, целеустремено, с цел да придобиваме оптимално нова и съвременна техника, и да подобрим оптимално качествата на нашите въоръжени сили, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Вицепремиерът се срещна през днешния ден в централата на НАТО с министъра на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис. Това е първата среща на сходно ниво от 2014 година насам. На срещата Каракачанов е поканил своя сътрудник у нас. Обсъдихме равнището на съдействие във военната област, нуждата от усилване на това съдействие и извеждането му на по-високо равнище като връзка. Това през днешния ден бе първата крачка в тази посока. Запознах Матис с нашите стратегии за рационализация на въоръжените сили, посочи вицепремиерът. Той заяви, че нашата страна е изразила подготвеност да взе участие в бъдещата обучителна интервенция на НАТО в Ирак.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР