България е сред 20-те страни от Европа, които ще последват

...
България е сред 20-те страни от Европа, които ще последват
Коментари Харесай

"Таймс" замеси България в скандал с гонене на руски дипломати

България е измежду 20-те страни от Европа, които ще последват образеца на Англия и ще изгонят съветски дипломати, свързани с разузнаването поради случая „ Скрипал ", твърди електронното издание на английския вестник „ Таймс ", представено от БГНЕС.

„ До 20 европейски страни се приготвят да изгонят съветски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва ", написа вестникът. Конкретизирайки тази информация, „ Таймс " оповестява, че „ в съгласувана акция ще вземат присъединяване Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други страни ".

Според вестника „ невиждания ход на координирано изпъждане ще стартира в понеделник с отзоваването на посланика на Европейски Съюз в Москва (Маркус Едерер) за четири седмици ". Решението за отзоваването му бе взето на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел.

Българският министър председател Бойко Борисов взе участие в срещата. След нея той акцентира, че като част от Европейски Съюз България е подкрепила общото мнение на ръководителите на държавни управления, които застанаха зад английския министър председател Тереза Мей. По думите му, решението на европейските водачи да изтеглят за съвещания посланика на Европейски Съюз в Руската федерация демонстрира, че макар Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна поддръжка и отбрана.

В същото време той в задатък удостовери отчасти новината на " Таймс ", като съобщи: „ Оттук нататък фактически чакам в идната седмица много бързи ескалации на напрежението, тъй като доста страни ще стартират да отзовават свои посланици ", сподели министър председателят.

Днес обаче, на партиен конгрес в Поморие, вторият в партия ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че България няма желание да се причисли към другите членки на Европейски Съюз, които изгониха съветски дипломати поради отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал в Лондон.

„ Когато има нарушение на националната ни сигурност, несъмнено, че се подхващат съответните дейности от способените органи. Към сегашния миг нямаме такива данни, с цел да пристъпим към такива действия”, изясни Цветанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР