България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снаряди по

...
България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снаряди по
Коментари Харесай

След година: Кирил Петков призна за изнасяните оръжия за Украйна и снабдяване с гориво от „Лукойл“

България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снаряди по времето на четворната коалиция. Това сподели някогашният министър председател Кирил Петков в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “. Той удостовери на уточняващия въпрос на водещия, че става дума за доставки от „ Лукойл “, което значи, че сме снабдявали Киев с гориво от компания на страната, с която води война.

„ Голяма част от дизела в Украйна беше от България. Също по този начин, макар че нямаше пряк експорт – през Полша, Румъния, Съединени американски щати и Англия – огромна част от снарядите в Украйна бяха българско произвеждане. Да, не можем да кажем, че ние ги изнесохме там, само че доставките, които отидоха там, бяха основни за войната. Ако един огромен % – до 40%, от дизела в Украйна е българско произвеждане, в действителност по този начин сме помагали значително и на Украйна, тъй като те без гориво не могат да водят тази война “, съобщи Петков.

Това е първо самопризнание от страна на представител на някогашната власт, че страната е изпращала някаква помощ отвън филантропичната и по отношение на военните дейности. Припомняме, че макар апелите публично решение да се изпраща военна помощ за Украйна по този начин и не беше взето по време на четворната коалиция с министър председател Кирил Петков. Управляващата коалиция се ограничи само в ремонт на военна техника и на никое място не е беше записано да се изнася гориво.

В същото време Петков се закани, че „ би трябвало да се отреже ръководството на хората, които са били в подмолното ръководство “.

Той удостовери думите Борис Бонев от „ Спаси София “, че водят договаряния за обединяване и на кметския избор в столицата. По думите на съпредседателя на Политическа партия диалозите вървели в доста положително движение, а локалните избори дефинира като най-важната борба.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР