България е сериозен и незаобиколим партньор в енергетиката и енергийната

...
България е сериозен и незаобиколим партньор в енергетиката и енергийната
Коментари Харесай

България е сериозен и незаобиколим партньор в енергетиката

България е сериозен и незаобиколим сътрудник в енергетиката и енергийната сигурност, съобщи отрасловият министър Росен Христов в изявление за БНР. По думите му страната работи по огромни интернационалните планове, които ще обезпечат енергийната непоклатимост на целия район. 

Вече сме водач в производството на електрическа енергия, трансформираме се в основен фактор в търговията и преноса на газ ", посочи служебният министър.

По думите му страната ни играе стратегическа роля за цяла Югоизточна и Централна Европа. Мащабно изследване на пазара на газ и на инфраструктурата в целия район ще покаже опциите за доставки на синьо гориво освен до страните на Балканите, само че и до Унгария, Молдова и Украйна. На база на този разбор България ще направи предложение за развиване на газовата инфраструктура във всички тези страни.

Вече имаме и един план, който е за разширение на газопреносната мрежа на България, Румъния, Унгария и Словакия, което ще разреши газ от Азербайджан да бъде доставен до Централна Европа. В рамките на година две след тези изследвания ще можем да обезпечим енергийната сигурност на района и доставките на газ. "
Неусвоени средства за енергиен преход
Преди дни стана ясно, че служебният кабинет няма желание тази година да започва планове, финансирани от Фонда за справедлив преход, и надлежно да се възползва от ппланираните средства. По този мотив министърът разяснява, че средствата ще бъдат усвоени, като те се отсрочват, само че не се губят.  Неусвоени през 2022 година са останали към 100 млн. лева, защото Народното събрание одобри решение да не се затварят въглищните централи.

След като не ги затваряме и няма преход в тези райони, няма по какъв начин да усвояваме и евросредства. "

По думите на Христов идва миг, когато цената на въглеродните излъчвания и цената на електрическа енергия ще бъде такава, че няма да е стопански преференциално да работят електроцентралите с въглища. Министърът съобщи, че е значимо да не се поемат политически задължения за предварителните им затваряне, с цел да има време районите и различните източници да се развият.

Важното е да не поемаме политически задължения за предварителното им затваряне, да имаме време да развием районите и различни източници, тъй че едновременно да обезпечим и енергийна сигурност, и претовареност на хората, които работят там. Очевидно е, че това няма по какъв начин да стане за година-две, можем да го създадем до 2035-2038 г. Средствата по ПВУ и по Справедлив преход ще бъдат усвоени. Отлагат се, само че не се губят. "

По думите му въглищните електроцентрали като базови мощности не пречат на развиването на зелената сила, а я подкрепят. Колкото повече базови мощности имаме, толкоз повече можем да разгърнем източници на възобновима сила. Въглищните централи ни разрешават огромни вложения във възобновима сила, тъй като могат да ги балансират, съобщи Христов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР