България е съюзник на САЩ в НАТО, разположена по бреговете

...
България е съюзник на САЩ в НАТО, разположена по бреговете
Коментари Харесай

В САЩ обясняват защо е жизненоважно да останат ангажирани с България

България е съдружник на Съединени американски щати в НАТО, ситуирана по крайбрежията на Черно море, в район, който в този момент е преди всичко в напъните за въздържане на по-нататъшна съветска експанзия и намаляване на китайското въздействие в Югоизточна Европа, написа Daily Signal, издание на The Heritage Foundation, американски закостенял мозъчен концерн основан през 1973 година, основан във Вашингтон, окръг Колумбия, с водеща роля в консервативното придвижване по време на президентството на Роналд Рейгън.

Укрепването на дългогодишните двустранни връзки сред Съединени американски щати и България дава на София постоянен различен сътрудник на Запад, който да поддържа тази страна против постоянно надвиснали закани.

Инвазията на Русия в Украйна освен акцентира провокациите пред сигурността на района, само че също по този начин разкри дълбоки разломи в самата България, демонстрирани от неотдавнашните проукраински и проруски митинги в цялата страна.

Политически, България е изправена пред продължаваща неустойчивост, която има последствия освен за самата балканска страна, само че и за нейните съседи в района.

Във вътрешен проект съдружното държавно управление, ръководено преди този момент от към този момент някогашния министър председател Кирил Петков - ученик на Харвард, прочут със своите антикорупционни, прозападни и пронатовски позиции, който управлява центристката партия " Продължаваме промяната " - неотдавна върна мандата за сформиране на ново държавно управление, защото не съумя да събере поддръжка от болшинството.

Този неуспех пристигна, откакто обединението не съумя да направи политическо завръщане след избор на съмнение, извършен през юни.

Миналия месец Социалистическата партия получи мандат за сформиране на държавно управление, откакто дясноцентристката партия ГЕРБ, втората по величина в Народното събрание, върна мандата, откакто не съумя да сформира държавно управление. Социалистите също не съумяха, отваряйки пътя за предварителни избори, които може да се случат още през есента.

България, страдаща от високи енергийни разноски и висока инфлация, е " точка нула " за обширна съветска дезинформационна акция, която се ускори неимоверно от началото на съветската инвазия в Украйна в края на февруари.

Коментирайки неотдавнашните обществени разтърсвания към връзките с Украйна, един български анализатор означи: " България е била цел на систематични акции за дезинформация от години и тези старания в този момент дават резултат ".

Примери за тези пагубни разкази включват обрисуването на украинските бежанци като бандити, които стартират борби с българските локални поданици и Съединени американски щати като оръжие на " специфичната интервенция " в Украйна като прокси война против Русия. Дезинформационната акция на Русия даде някои плодове в България, като изненадващо 50% от българите не упрекват Русия за подклаждането на сегашния спор.

След това има и проблем с силата. България беше една от първите страни в Европейския съюз, които поеха тежестта на енергийната политика на Кремъл, когато Газпром, съветската държавна компания за природен газ, затвори крановете след отхвърли на България да заплаща за вноса на газ в рубли.

Докато страната не изпитва необятно публикувана енергийна рецесия сега, с помощта на решението си да внася повече газ от Азербайджан и небрежно да подписа договорка за полутечен природен газ със Съединени американски щати, ходът на Газпром да спре износа на природен газ за България към момента беше проблем и непредвиден удар за страната, която внася 73% от своя природен газ от Русия.

Въпреки различната газова договорка с Азербайджан, ще мине известно време, преди междусистемният гръцко-български газопровод да стартира да изпраща природен газ в България в количества, близки до количествата, които руснаците изнасяха.

Сега не е моментът Съединени американски щати да отклоняват вниманието си от България. Правителството на Петков беше твърдо в дейното си изявление против Москва, като осъди страната за нейната инвазия в Украйна, експулсира 70 съветски дипломати по обвинявания в шпионаж и отхвърли позволение на съветския външен министър Сергей Лавров да премине в българското въздушно пространство при дипломатическо пътешестване до Сърбия.

Тази позиция обаче може да се промени според от състава на идващото държавно управление, тъй че Съединени американски щати би трябвало да останат ангажирани.

В енергийния бранш Съединени американски щати биха могли да проучат дълготрайни контракти сред Съединени американски щати и България за полутечен природен газ и да обмислят разширение на възходящите двустранни енергийни връзки, с цел да включат недопечен нефт и нуклеарна сила. Подобно задълбочаване на връзките би помогнало за ускорение на излизането на България от зависимостта й от съветската сила.

Съединени американски щати биха могли също по този начин да насърчат основания в Латвия Център за върхови достижения в стратегическите връзки на НАТО да си сътрудничи с водачи в София за битка с дезинформацията и възстановяване на стратегическия обсег на държавното управление с българската общност.

Ангажирането с България има значими последствия за Балканите, в това число неотдавнашния спор със Северна Македония. България стартира битка със Северна Македония за произхода на езика и отношението към българското малцинство в страната, блокирайки присъединението на Северна Македония към Европейския съюз.

Неотдавнашно съглашение с посредничеството на Франция накара България да анулира ветото си в подмяна на препоръчаните конституционни промени в Северна Македония. Никой не е изключително удовлетворен от съглашението, а митингите против договорката в Северна Македония бяха необятно публикувани. В България решението на държавното управление на Петков да поддържа премахването на ветото върху Северна Македония докара до свалянето му.

Спорът сред България и Северна Македония освен съдържа ехтене от тематики, злокобно сходни на тези, употребявани от Кремъл тук-там като Украйна, само че също по този начин акцентира нуждата от продължение на уговорката на Съединени американски щати, с цел да се подсигурява, че районът остава на прозападна траектория.

Разположена на Балканите и Черно море, България заема сериозно място в два от най-важните към момента оспорвани района на Европа. Русия употребява сила и дезинформация, с цел да подкопае българската социална поддръжка за своя западен съюз и да посее раздори.

Жизненоважно е Съединени американски щати да останат надълбоко ангажирани, като се стремят да укрепят основни връзки в региона на сигурността и енергетиката, което също би трябвало да донесе дивиденти за политическата непоклатимост в България в бъдеще.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР