България е . С уговорката, че всеки трябва да се

...
България е . С уговорката, че всеки трябва да се
Коментари Харесай

Как да разпознаете имате ли усложнения при Ковид

България е. С ангажимента, че всеки би трябвало да се съветва с персоналния си доктор, " Дневник " разгласява препоръките на Той е един от лекарите, които дават във фейсбук ежедневно научна информация, обвързвана с пандемията. Д-р Илиев е началник на лаборатория по инфекции на мозъка в Университета в Берн, приключил е медицина в София през 2000 година Професионалната му кариера е предходна през институтите " Макс Планк " и " Паул Ерлих " (агенцията по ваксините) в Германия. Хабилитиран е в две специалности - анатомия и хистология и фармакология и токсикология.

Когато сте с Ковид, е добре да не се стряскате и изпадате в суматоха. На първо място - не прекалявайте с медикаментите. Няма магическо средство против Ковид. Едно от правилните изказвания на Мангъров беше, че при леки форми е задоволително парацетамол, чорба и вероятно аспирин.

Особено значимо е да НЕ се одобряват през цялото време орални (таблетки) кортикостероиди (инхалаторни можете) - те потискат имунитета. Вземането им в самото начало може даже да удължи заболяването. Авирон няма да ви навреди, само че няма и да помогне - това е хранителна добавка. Важно е да пиете доста течности, да се наспивате и да няма никакво натоварване. Също по този начин няма потребност да взимате противосъсирващи при леки форми на Ковид. Не интерпретирайте сами параметъра " д-димери ", той не е наложително обвързван с тромбози.

Важно е да се разпознаят затрудненията на положението по няколко критерия:

- Спадане на сатурацията. Купете си пулсоксиметър и преди използването изчистете ръцете си и ги разтрийте хубаво, би трябвало да са топли.

- Засилваща се кашлица със зной. Леко покашляне е едно, кашлица с чувство за липса на въздух - напълно друго.

- Температурата е нещо изключително значимо - под 37.5-6 мъчно можем да кажем, че има някакво значение. При Ковид (особено при неболедували неваксинирани) постоянно е 2-3 седмици с непрестанно повишение и намаляване. Ако забележите,че температурата остава по-дълго време висока (над 38) и " светлите " интервали понижават, това е белег за консултация с доктор.

- Отпадналост, която не минава, а се ускорява. Невъзможността да си вършите естествените всекидневни задания у дома е белег за утежняване.

- Храчки и сополи, което от безцветни стават мътни, жълти, жълто-зелени, сиви - приказва за евентуално вторично бактериално развиване. Едва тогава има смисъл от антибиотици, не по-рано.

- Неадекватност, неосведоменост, засилваща се унесеност може да са белези за мозъчно засягане.

- Ако сте имунизирани и въпреки всичко се разболеете, съвсем постоянно признаците са хрема, болки в гърлото, изнемощялост, краткотрайна загуба на подушване, вероятно разтройство. След няколко дни това положение минава и тялото се възвръща. Лигавиците (гърло, нос, уста) имат малко по-слаба отбрана и активирането на имунитета лишава време. Важното е, че вирусът не прониква из кръвообръщението.

- Витамини (С, D (не повече от 1000-2000 единици на ден)) и микроелементи.(като цинк) не са потвърдено потребни, само че и не вредят. Не прекалявайте с витамин D - натрупва се и може да е отровен в доста високи дози.

- Бромхексин, антистенокардин, фамотидин нямат потвърден предпазен резултат и приемането им първоначално може да не навреди, само че няма и да помогне.

- Ивермектин към този момент няма потвърден резултат и може да е отровен за черния ви дроб. Колхицин към този момент не е потвърдил изрично резултата си и не го предлагам в ранните стадии на заболяването. В същото време може да има странични резултати.

Пийте течности! Ако вие или околните ви сте заболели, очаквайте най-тежко протичане при неимунизирани неболедували. Преболедувалите и имунизираните ще имат по-леко протичане, макар че постоянно има изненади, изключително в случай че последната ваксина или преболедуването лежат обратно във времето.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР