България е с третия най-висок дял в ЕС на деца

...
България е с третия най-висок дял в ЕС на деца
Коментари Харесай

България е трета в ЕС по деца в риск от бедност

България е с третия най-голям дял в Европейски Съюз на деца в риск от беднотия и чийто достъп до съществени потребности като храна, вода, заслон, обучение и опазване на здравето е заплашен. Това демонстрират данните от районния отчет на УНИЦЕФ, обхващащ децата от Европа и Централна Азия. Докладът е направен взаимно с Националния статистически институт, предава БНР.

Данните, оповестени от Национален статистически институт към 31 декември 2022 година, демонстрират, че в България живеят малко над 1 милион деца, като най-високият дял на децата до 15-годишна възраст е в областите Сливен, Ямбол и Бургас, а най-нисък – в Смолян, Видин и Габрово.

“56 596 са живородените деца през 2022 година. Обичайно, момченцата са повече от момиченцата. За страдание, спрямо 2021 година броят им понижава с 2000 деца или с 3,5% ”, заяви Магдалена Костова от Национален статистически институт.

Броят на децата, отглеждани в детски ясли, се усилва по отношение на броя им през 2021 година. По отношение на материалните ограничения, числата демонстрират.

“Близо 1/3 от децата не могат да си разрешат отмора отвън дома най-малко 1 седмица в годината. Всяко четвърто дете няма екипировка за игра на открито – колело, ролери, кънки ”.

Докладът на УНИЦЕФ подчертава върху признатия повсеместен проект за детето от страна на българското държавно управление през октомври 2022 година, който е основен фактор за понижаване броя на децата, живеещи в риск от беднотия.

Председателката на Детския фонд на Организация на обединените нации Кристина де Бройн акцентира на неравенството в България, обвързвано с достъпа до обучение и опазване на здравето, както и на високия риск на детска смъртност вследствие на нечистия въздух.

Етикети: бедностБългариядеца
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР