България е с най-евтиното, но и най-недостъпно гориво в целия

...
България е с най-евтиното, но и най-недостъпно гориво в целия
Коментари Харесай

Класация на „Блумбърг“: България с най-евтиното, но и най-недостъпно гориво в целия ЕС


България е с най-евтиното, само че и най-недостъпно гориво в целия Европейски съюз. Това демонстрира ранглиста на Агенция „ Блумбърг “ на страните съгласно цената на бензин А-95, предава БГНЕС.

Най-ниска е цената на бензина в раздираната от икономическа рецесия Венецуела — едвам един американски цент за литър А-95. На второ място е Иран, където същото количество гориво може да бъде закупено за 28 цента. Бронзовият орден в класацията е за различен огромен производител на петрол — Кувейт. В арабската страна цената е 0,35 $.

В България е най-евтиното гориво в Евросъюза; съгласно специалистите на „ Блумбърг “ междинната цена на А-95 у нас е 1,33 $ за литър, което значи 25-то място в света.

Най-скъпо излиза да се изпълни резервоарът на автомобил в Хонконг, където литърът коства цели 2,10 $.

В класацията за досегаемост обаче страната ни изостава от всички европейски страни, даже тези отвън Европейски Съюз, и се подрежда на 53-то място от общо 61 страни. По данни на организацията междинният българин би трябвало да отдели цели 5,46% от дневната си отплата от 24,26 $, с цел да може да си разреши литър бензин.

„ Блумбърг “ обобщи обстановката в България по следния метод: „ Попитайте българите дали бензинът е безценен и те най-вероятно ще поклатят глава, тъй като това в България значи „ да “ (а кимането значи „ не “). Ниските приходи и приблизително високите цени на бензина затрудняват българите да изпълнят резервоара “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР