България е с една крачка напред по пътя й към

...
България е с една крачка напред по пътя й към
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев посочи факторите, които ще ни държат още няколко години извън еврозоната

България е с една крачка напред по пътя й към еврозоната, само че тя не е задоволително добре готова и евентуално до 2026 година няма да отговори на критерия за инфлация. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ преподавателят в УНСС и във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси проф. Боян Дуранкев.

Поредният конвергентна отчет на ЕЦБ, излязъл на 26 юни и измерващ по какъв начин страните претенденти за членове на еврозоната извършват критериите, се отнася с изключение на за България, и за Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. " Това е последният вагон от 6 страни, който се придвижва към еврото, несъмнено, всеки от пасажерите с друга скорост. “

Според данните от отчета 6-те страни са обединени от това е, че инфлацията е над референтната стойност, което е главното икономическо затруднение за страните от Централна и Източна Европа по пътя им към еврото. " Що се отнася по другия критерии – за съвместимостта на националното законодателство с договорите и устава при отчитане на изискванията и тълкуванията му, единствената страна, в което това нещо е изпълнено, това е България, “ изясни той.   

Причините за високата инфлация в България съгласно икономиста са няколко, като едната е естественото равнене на равнището на цените в страните от Европейския съюз. Второто нещо, което покачва цените на стоките в България, това е корпоративната българска лакомия, която непрестанно усилва цените. И третото нещо, това е необмислено харчене на българите за артикули за бита и вложение на пари в недвижими парцели, т.е. търсенето е към момента е доста мощно и интензивно в България, което и води до повишение на инфлацията. " Очевидно е, че това ще бъдат фактори, които и тази, и идната година ще ни държат отвън еврозоната. “

Според проф. Дуранкев на България й липсва добър управленец, който да поведе хората и да възвърне стабилността в страната. " Няма сега на политическия пазар добра стока, виждаме банални персони – хора, които са подозрителни за множеството гласоподаватели, известни като корупционери. Да не разясняваме 60-те милиона, които бяха дадени от хазартен необут на ръководители на страна, или чекмеджета, или резиденции и така нататък Очевидно е, че сега се въртим в този обаян кръг и нещата на стоят добре, “ заключи икономистът и учител в УНСС и във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси проф. Боян Дуранкев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР