България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в

...
България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в
Коментари Харесай

Българияя е №1 по смъртност от инсулт в света и на опашката по модерно лечение

България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в света и в това време изостава съществено във връзка с лекуването им. У нас на всеки 10 минути един човек получава инсулт. През 2022 година в България инсулт са получили над 45 000 души или един приблизително огромен български град и от тях над 5500 са умряли още в болничното заведение. Тревожните данни изнесе в четвъртък неврологът доцент Росен Калпачки, ръководител на Българското сдружение по инсулт (БДИ) по време на на полемика на тематика " Ще има ли България съвременно лекуване на инсултите ", проведена от самодейността " Индекс на лечебните заведения " и сдружението.

Калпачки уточни, че българите умират от инсулт и други мозъчно-съдови заболявания 4 пъти по-често от междинния за Европейски Съюз индикатор. Стандартизираният индикатор за смъртност от мозъчно-съдови заболявания в България е 313.6 на 100 000 души, при приблизително за Европейски Съюз 79.5 на 100 000 души. Същевременно в България се вършат 4 пъти по-малко тромболизи, които са модерният и сполучлив метод за лекуване на инсултите - приблизително 2.5 %, при 10% в Европейски Съюз. Интарвенозната тромболиза увеличава с 30-56% вероятността за добър излаз, оценено на 24-я час и на 3-я месец от началото на инсулта.

" Когато лекуваме пациентите стнадартно без тромболиза една пета от болните си потеглят без значима неработоспособност, само че когато се лекуват с тромболиза три пъти повече от тях си потеглят без неработоспособност. И ако обичайоното за България лекуване основава в две трети от случаите инвалиди, когато лекувате пациенти с тромболиза, тази численост е съвсем на половина ", уточни Калпачки.



Проблемите: База, фрагменти, образование и финансиране
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР