България е раздавала оръжия за милиарди долари на де що

...
България е раздавала оръжия за милиарди долари на де що
Коментари Харесай

Когато България въоръжаваше революциите на четири континента


България е раздавала оръжия за милиарди долари на де що има по света " социалистически революции ". Но в този момент има проблем да даде на Украйна оръжие, без значение че тя беше брутално нападната от Русия. Какво демонстрира историята?

на 24 февруари. Седмица по-късно в Организация на обединените нации тази война беше подкрепена единствено от самата Русия, Сирия, Беларус, Северна Корея и Еритрея. Съединени американски щати, Англия, Германия и останалите страни в границите на Европейски Съюз и НАТО (и не само) поддържаха Украйна с дарения на оръжие. Военните триумфите на Русия във войната остават лимитирани - в това число и заради този факт. България, като член на Европейски Съюз и НАТО, поддържа Украйна, само че не даде военна помощ.

Основна причина за това са гневната опозиция от страна на проруската и соцносталгична партия Българска социалистическа партия, която е член на ръководещата коалиция, на проруската, националистическа опозиционна партия “Възраждане ”, както и на (?). В същото време България изнася голямо количество оръжие, което въпреки и номинално да не е предопределено за Украйна, отива там. Лицемерие е, че това се знае от всички тях, изключително от, а президентът, като главнокомандващ, получава голямо количество разследваща информация.

В същото време президентът като някогашен боен, а Българска социалистическа партия като правоприемник на управлявалата 45 години Българска комунистическа партия, би трябвало да знаят за държавната политика на Народна република България да взима страна в де що има на този свят “социалистически революции ” с дарения на оръжие и военно съоръжение, както и с продажби, обучаване на военни, на терористи и на служби от страни и режими, които мъчно биха могли да бъдат наречени демократични.

Оръжия за всички по целия свят

Географската карта на тази “революционна поддръжка ” обгръща Азия, Африка, Южна и Централна Америка. Основна цел на българските служби и на държавната външна политика е било опълчването на Запада. Точно това си мисли, че прави в Украйна, и съветският президент Владимир Путин.
Редакцията предлага
Разнообразни са както дестинациите, по този начин и типът помощи, които Народна република България оказва. От фланелени гащи за Гренада, през военномедицински бригади за Сирия и Никарагуа, до образование и съвременно оръжие за Организацията за избавление на Палестина (ООП) на Ясер Арафат. Хуманитарни колета за приятелски социалистически страни и партии стигат до Гана и Бенин, където в Котону даже се издига монумент на Георги Димитров.

Подкрепата на “социалистическата гражданска война ” по света коства милиарди. Само на Ирак и Либия са отпуснати над 2,6 милиарда $, с които да се финансира българският оръжеен износ. След 1987 година режимите в Багдад и Триполи изцяло приключват износа на петрол за Народна република България, контрактуван като погасяване на оръжейните заеми. Левите партизани в някогашната португалска колония Ангола в Африка получават муниции и оръжие от България през 1960-те години. София подкрепя комунистическата гражданска война в Ангола с дарения за десетки милиони, демонстрират данните в отчетите от решенията на Политбюро и Централен комитет на Българска комунистическа партия. Агостиньо Нето, който става президент незабавно след оповестяването на самостоятелност на Ангола от Португалия през 1975 година, счита подготвените в България бойци за изключителни експерти във военно отношение и доста ги цени, излиза наяве още от отчетите.

През 1962 година Политбюро дава единодушие и за продажба на оръжие и военно съоръжение на Сирия. България даже желае да продаде и използвани изтребители МиГ-15 и уведомява за тези договаряния „ огромния брат " - Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз. София договаря още за строителството на военни летища и други военни обекти, както и за образованието на сирийски водачи, танкисти и различен боен състав.

На Никарагуа България дава безплатно над 12 млн. лв. под формата на оръжие, интендантско съоръжение и образование на военни фрагменти и полицаи. Там са изпратени и десетки военни лекари и други експерти, измежду които има фрагменти на Министерство на вътрешните работи и Държавна сигурност. По данни от 1997, великодушната поддръжка за Никарагуа коства на България 230 млн. щатски $. С отчитане на инфлационния показател, в наши дни това се равнява на близо половин милиард $.

Стотици членове на Организацията за избавление на Палестина (ООП) са подготвени в България. През 1980 година, на 6 май, българското управление взема решение да поддържа и Социалистическа република Виетнам с военна помощ на стойност 2,3 млн. лв.. Същата година Политбюро взема решение да помогне с оръжие и на преди малко обединилите се революционни организации в Салвадор.

Георги А. Ангелов

На 11 юни същата година българска помощ на стойност 100 000 лв. - във тип на револвери, чаршафи и фланелени гащи - стига чак до островната страна Гренада, чийто суверен е английската кралица.

Според отчет на „ Хюман Райтс Уотч “ от 1999 година България е изнесла оръжие и е подготвяла терористи даже в Йемен и Танзания.

Износът продължава и през 1990-те

И защото един път са основани, каналите за експорт на оръжие остават, те минават в частни ръце след 1990 година. През 1990-те години България е източник на оръжия за въоръжени сили в Ирак, някогашна Югославия, Ангола и Руанда, Сиера Леоне, Бурунди, Конго и доста други. “Тя (България бел. авт) неведнъж е взела участие в продажби на оръжие на региони с въоръжен спор, страни под интернационално или районно ембарго, и на въоръжени сили, известни с груби нарушавания на правата на индивида и интернационалното филантропично право ”, написа в отчета на „ Хюман Райтс Уоч “.

България сега продава оръжие на Украйна, само че ръководещите не взеха ясна позиция, не взеха страната на свободния свят, като не дадоха военна помощ. Знаем, че Българска социалистическа партия се гордее с историята на Българска комунистическа партия, чиято политика по “подкрепа на революциите ” е довела до гибелта на десетки хиляди по целия свят. До огромна степен това е ставало по волята на “големия брат ”- Съюз на съветските социалистически републики. Въпросът е дали в този момент решенията на Българска социалистическа партия и подкрепения от тях президент Румен Радев не са повлияни от същия този брат?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР