България е против разделянето на Албания и Северна Македония при

...
България е против разделянето на Албания и Северна Македония при
Коментари Харесай

Албания и Македония да не се разделят при преговорите за ЕС, иска Захариева

България е срещу разделянето на Албания и Северна Македония при започване на договаряния за участие в Европейски Съюз . Това съобщи външният ни министър Екатерина Захариева след срещата си с изпълняващия длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай.

Европейската интеграция на Албания и опциите за активизиране на двустранното съдействие в региона на свързаността, стопанската система и туризма бяха съществени тематики в договарянията.

Захариева уточни, че българското малцинство в Албания е още една опция, която страната ни може да употребява, с цел да подкрепя Албания. Тя посочи, че България е изразила подготвеност да подкрепи с учители и образователни материали изучването на българския език от нашето малцинство.
 България утвърди началото на договарянията за Европейски Съюз на Албания и Северна Македония
България утвърди началото на договарянията за Европейски Съюз на Албания и Северна Македония

Ключов принцип в процеса на разширение е напредъкът

По нейни думи без значение от пандемията от ковид стокообменът сред Албания и България е повишен. В тази връзка, с цел да се засилят още повече икономическите връзки, ще се организира среща на смесената българо-албанска комисия.

България оказва поддръжка и по линия на формалната ни помощ за развиване (ОПР). В Албания, в регион обитаем най-вече с етнически българи, се осъществя и най-големият план по българската Общински план за развитие - построяването на асфалтов път сред град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лева

Външният ни министър акцентира, че свързаността сред двете страни е от извънредно значение. Тя добави, че се обмисля възобновяване на въздушната линия сред София и Тирана.
 Европейски Съюз подканя за по-бързи договарянията с Албания и С.Македония
Европейски Съюз подканя за по-бързи договарянията с Албания и С.Македония

Трябва да стартират напролет, разяснява еврокомисарят по разширението

От своя страна Цакай благодари на България за оказаната помощ по пътя им за Евросъюза, както и за филантропичната помощразтърсило страната преди няколко месеца. Той акцентира, че България е била една от първите, които са се притекли на помощ на албанците.

Цакай акцентира смисъла на транспортната и енергийната съгласуваност. Той съобщи, че Албания ще осъществя всички транспортни планове, в това число и Коридор 8, като прикани и другите страни да създадат повече за реализацията му.

Двамата министри подписаха С поразумение за съдействие в региона на опазването на околната среда и водите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР