България е против присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция“ при

...
България е против присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция“ при
Коментари Харесай

Външно: България е против присъединяването на ЕС към „Истанбулската конвенция“

България е срещу присъединението на Европейски Съюз към „ Истанбулската спогодба “ при неналичието на единодушие от всички страни членки, оповестиха от Външното ни министерство.

В рамките на днешното съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “, Съветът е решил с квалифицирано болшинство да изиска утвърждението на Европейския парламент по двата плана на решения на Съвета за присъединение на Европейския съюз (ЕС) към Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение – така наречен „ Истанбулска спогодба “. Това оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР) на уеб страницата си.

България не поддържа двата плана на решения на Съвета за присъединение, от името на Европейски Съюз, към „ Истанбулската спогодба “. Причината е, че през 2018 година Конституционният съд на България одобри решение, в което се показва, че „ Истанбулската спогодба “ застъпва правни концепции, свързани с понятието „ пол “ (gender), които са несъвместими с съществени правила на Конституцията на Република България, декларират от Външно министерство.

България е мощно ангажирана в битката с домашното принуждение и насилието против дами. Българското държавно управление и гражданското общество интензивно работят за предотвратяването на сходни форми на принуждение и за даването на отбрана и поддръжка на жертвите от него, означават от ведомството.

Решението за окончателното присъединение на Европейски Съюз към „ Истанбулската спогодба “ ще бъде взето от Съвета с квалифицирано болшинство, а гласуването най-вероятно ще се състои през юни 2023 година, след приемане на утвърждението от страна на Европейския парламент, пишат още от Министерство на външните работи.

На 15 февруари 2023 година пленарната сесия на Европейския парламент одобри резолюция, с която прикани Съвета да обезпечи бързо и цялостно присъединение към „ Истанбулската спогодба “ без по-нататъшно закъснение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР