България е против „ескалирането на военните мерки“ преди да бъдат

...
България е против „ескалирането на военните мерки“ преди да бъдат
Коментари Харесай

Янев затвърди вярност към Петков: България още няма позиция за войски на НАТО

България е срещу „ ескалирането на военните ограничения “ преди да бъдат употребявани всички дипломатически средства за разрешаване на напрежението по руско-украинската граница. Министерският съвет все още няма публична позиция, разновидностите за отговор на НАТО се разискват на военно-техническо равнище. Това декларира министърът на защитата Стефан Янев в писмен отговор на парламентарен въпрос от депутата от " Демократична България " Атанас Славов.

Депутатът изиска пояснение за опцията за разполагането на спомагателни военни елементи на територията на България и осъществяването на съюзните задължения в границите на проектите за „ засилено предно наличие “ по източния фланг на Алианса.

На въпроса каква е формалната позиция на Министерството на защитата като детайл от общата политика на Министерски съвет, по отношение на непосредствените опасности за България,, произлизащи от нападателните дейности на Русия в района, Стефан Янев дава отговор следното:

„ Следва да подчертая, че все още не съществува национална позиция, призната от Министерски съвет, защото все още разновидностите за отговор на НАТО по възходящото напрежение по границите Украйна с Русия се разискват на военно-техническо равнище. Евентуално дефинитивно съюзно решение ще изисква публична позиция, която ще бъде съобразена с резултатите от този развой.”

„ Политическото и военното управление на МО следи развиването на ситуацията, употребявайки всички канали за информация в съюзен и народен формат. Извършват се всички нужни действия за разбор и оценка на ситуацията. Участваме интензивно в консултациите на всички равнища в НАТО “, добавя министърът.

При нужда, подбудена от смяна в средата и ескалация на ситуацията, Министерството на защитата ще предложи на Министерски съвет варианти за взимане на решения от способените български управляващи, в това число и от Народно заседание “, показва още той.

Припомняме, че министър Янев написа във Facebook, че е срещу разполагането на войски на НАТО. Позицията му провокира необятен публичен коментар, а министър председателят Кирил Петков се изясни, че позицията е персонална на министъра на защитата.

Министърът на защитата даже беше сниман да се здрависва и да разяснява тематиката с протестиращи против НАТО.

Миналата седмица министър-председателят съобщи, че нито един министър не разполага с правото си на персонално мнение по цялостните въпроси на страната ни. По думите на Петков те би трябвало да се разискват от Министерския съвет.

Двамата обявиха, че сред тях нямало напрежение, въпреки дейностите и думите им да приказват противоположното.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР