България е против ескалирането на военните мерки, преди да бъдат

...
България е против ескалирането на военните мерки, преди да бъдат
Коментари Харесай

Янев: Към момента няма позиция на МС за напрежението в Украйна

България е срещу " ескалирането на военните ограничения ", преди да бъдат употребявани всички дипломатически средства за разрешаване на напрежението по руско-украинската граница. Това декларира министърът на защитата Стефан Янев в отговор на парламентарен въпрос по отношение на опцията за разполагането на спомагателни военни елементи на НАТО територията на България.

" Считаме за контрапродуктивно на този стадий ескалирането на военни ограничения по източния фланг на Алианса, преди да бъдат употребявани всички останали дипломатически средства за деескалация на напрежението на границите на Украйна с Руската Федерация ", споделя Янев, представен от БГНЕС.

Янев акцентира, че политическото и военното управление на МО следи развиването на ситуацията, употребявайки всички канали за информация в съюзен и народен формат.

" При нужда, подбудена от смяна в средата и ескалация на ситуацията, Министерството на защитата ще предложи на Министерски съвет варианти за взимане на решения от способените български управляващи, в това число и от Народно заседание ", показва още министърът на защитата.

На въпроса каква е формалната позиция на Министерството на защитата като детайл от общата политика на Министерски съвет, по отношение на непосредствените опасности за България, произлизащи от нападателните дейности на Русия в района, Стефан Янев дава отговор следното:

" Следва да подчертая, че все още не съществува национална позиция, призната от Министерски съвет, защото все още разновидностите за отговор на НАТО по възходящото напрежение по границите Украйна с Русия се разискват на военно-техническо равнище. Евентуално дефинитивно съюзно решение ще изисква публична позиция, която ще бъде съобразена с резултатите от този развой ".
 Стефан Янев: Няма искане за натовски сили у нас
Стефан Янев: Няма искане за натовски сили у нас

България е член на НАТО, България е НАТО и НАТО е България

Стефан Янев напомня, че на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 година бяха признати следните ограничения по отношение на повишената съветска опасност: ограничения за повишение на сигурността (Assurance Measures) и ограничения за адаптиране на Алианса (Adaptation Measures) , които в действителност дефинират дейностите на Алианса. Те са приспособени към съответните райони и закани, като целят гарантиране на сигурностга на всички съдружниците по целия източен фланг.

В рамките на " засиленото предно наличие " на територията на Полша и балтийските страни бяха ситуирани четири многонационални батальона. Малко по-различна е обстановката в нашия район.

" В региона на Черно море, отчитайки географските дадености и националните усещания на съдружниците за непосредствена заплаха от възможни директни нападателни военни дейности от страна на Русия, бяха признати пакет ограничения за " приспособено предно наличие " в региона, фокусиран главно върху морския и военновъздушен съставен елемент, с детайли от сухопътния съставен елемент на силите. Възпиращият резултат от тези ограничения се базира главно на основаване на условия за по-видимо наличие на НАТО в района на Черно море и повишение на потенциала и оперативната съгласуемост на съдружниците посредством осъществяване на учения с присъединяване на съюзнически сили ", декларира Стефан Янев.

Според него България интензивно взе участие в използването на пакета от седем съществени ограничения за " приспособено предно наличие " в Черно море.
 Янев: Позицията ми за войските на НАТО беше персонална
Янев: Позицията ми за войските на НАТО беше персонална

България не може да бъде обект на непознати решения, акцентира военният министър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР