България е произвела 1.3 на сто от общото производство на

...
България е произвела 1.3 на сто от общото производство на
Коментари Харесай

Производството и консумацията на бира у нас продължават да намаляват

България е произвела 1.3 на 100 от общото произвеждане на бира в Европейския съюз.

Тогава в Европейски Съюз са дестилирани 33.1 милиарда литра бира с алкохолно наличие, както и 1.7 милиарда литра слабоалкохолна (със наличие на алкохол под 0.5%) или напълно безалкохолна бира. Така на всеки гражданин в общността се падат по съвсем 78 литра от напитката, сочат най-новите данни на европейската статистическа организация Евростат. През предходната година най-вече се е нараснало производството на безалкохолна бира - с съвсем 20 на 100, до момента в който при алкохолната бира има растеж единствено от 3 на 100. Здравословният метод на живот, на който залагат младежите, очевидно дава своето отражение и върху проектите на производителите. само че, дружно с това, те са подготвени и да реагират при всяка смяна потребителските усети.

През предходната година българските пивовари са произвели с 12.8 млн. литра по-малко алкохолна бира по отношение на 2020-а, когато количествата доближиха съвсем 452 млн. литра. През последните три години обаче потреблението на човек понижава. През 2019-а всеки българин е изпил приблизително по 25 литра. През 2020-а - количеството пада до 24.1 литра, а през предходната година  - до 23.8 литра. Разбира се, у нас бирата към момента се счита за сезонно пиво и главната приложимост е през летните топли месеци. само че върху потреблението въздейства и времето - когато е по-студено се лимитира потреблението. Пандемията в допълнение сви използването.

Износът на българска бира, както за страни от Европейски Съюз, по този начин и за трети страни, е понижен до 10.3 млн. литра през предходната година спрямо 19.7 млн. литра през 2020-а. Разходите по превоза и инфлацията очевидно са повлияли върху това.

Вносът на бира, със наличие на алкохол над 0.5%, у нас обаче се е нараснал до 79.3 млн. литра през предходната година, до момента в който през 2020-а бе съвсем 78 милиона. Върху това продължава да въздейства ползата на българите към нови усети, както и наличието у нас на някои от най-големите международни производители на бира.

Германия остава водещ производител на бира в Европейски Съюз със 7.5 милиарда литра през предходната година, което е 23% от общото произвеждане в Евросъюза.

Германия дружно с Полша, Испания и Нидерландия дестилират 52 на 100 от общото произвеждане в общността.

Нидерландия продължава да е водещият експортьор на алкохолна бира измежду страните членки през предходната година, което се случва за втора поредна година. Общият й експорт за страни от Европейски Съюз и такива отвън него възлиза на 1.9 милиарда литра, което в действителност е 21 на 100 от общия европейски експорт на бира.

В петицата са още Белгия с 1.7 милиарда литра, Германия - с 1.6 милиарда литра, Франция и Чехия надлежно с по 0.5 милиарда литра всяка. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР