България е привлякла 80 млн. евро инвестиции по програмата на

...
България е привлякла 80 млн. евро инвестиции по програмата на
Коментари Харесай

България е привлякла 80 млн. евро инвестиции по програмата на Европейския съюз за научни изследвания

България е привлякла 80 млн. евро вложения по програмата на Европейския съюз за научни проучвания и нововъведения Хоризонт Европа през последните две години. Български учени, откриватели и бизнес сътрудници са взели участие в 214 плана по програмата. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на Националния информативен ден за Хоризонт Европа. На събитието участваха министър-председателят акад. Николай Денков и еврокомисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Ключово е, че първото обществено събитие на българския еврокомисар в България е обвързвано с програмата Хоризонт Европа, означи министър Цоков. Той акцентира, че програмата е този финансов инструмент, който дава опция да се осъществят нововъведенията в техния цялостен кръг - от концепцията до внедряването в бизнеса. Програмата дава опция за същинска колаборация сред просвета, бизнес и просветителни институции, тъй че новите технологии и научните проучвания да бъдат водещи в политиката на Европейския съюз, уточни проф. Цоков.

Той изрази вяра, че по време на разискванията и полемиките заинтригуваните организации, просветителни и бизнес институции, ще могат да получат нужните им отговори за това по какъв начин сполучливо да аплайват в идващия интервал на програмата. Министърът благодари на представителите на Европейската изпълнителна организация за опазване на здравето и цифрови технологии по тази причина, че се отзоваха на поканата и могат да дават на българските организации и институции нужната информация за кандидатстване.

Националния информативен ден за Рамковата стратегия на Европейския съюз за научни проучвания и нововъведения Хоризонт Европа е отдаден на дейностите по клъстери " Здраве “, " Дигитализация, промишленост и космос “ и " Храни “. На събитието във Федерацията за научно-техническите съюзи в София се показват опциите за финансиране, които дава Хоризонт Европа и се дава информация за идни състезания по програмата.

Във форума участваха и заместник-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова, на електронното ръководство Валентин Мундров и на нововъведенията и растежа проф. Георги Ангелов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР