България е приела досега 10 мигранти от Италия и 50

...
България е приела досега 10 мигранти от Италия и 50
Коментари Харесай

България е приела досега 60 мигранти от квотите на ЕС

България е приела до момента 10 мигранти от Италия и 50 от Гърция по квотите на Европейския съюз, демонстрират последни данни на Европейската комисия, представени от Българска телеграфна агенция. От Турция до момента в страната не са били признати бежанци от Сирия, като България е поела ангажимент да подслони 160 души.

В останалите страни от Европейски Съюз общо до момента са били разселени 33 846 мигранти, пристигнали от Италия и Гърция. Единствено Полша и Унгария не са подслонили нито един мигрант по тези квоти.

От сирийските бежанци в Турция до момента в Европейски Съюз са били признати 29 314 души. Уточнява се, че европейските страни са дали обещание да одобряват общо над 60 хиляди сирийци, пристигнали в Турция.

Освен България от Турция сирийци не са приели също Кипър, Гърция, Унгария, Полша, Словения и Словакия.

Еврокомисията означи, че спадът в броя на нелегално идващите мигранти се е запазил през цялата 2017 година Въпреки това обстановката остава нестабилна и ще бъдат нужни спомагателни старания и най-много по-значителни финансови запаси от страна на Европейски Съюз и страните членки, с цел да се подсигурява оправянето с провокациите, свързани с миграцията.

Спасяване

През 2017 година са били регистрирани 205 000 противозаконни прекосявания на границите на Европейски Съюз, което е с 28% по-малко от 2014 година - годината преди рецесията. Натискът върху националните системи за ръководство на миграцията, въпреки и отслабващ, остава забележителен с 685 000 заявки за леговище, подадени през 2017 година

Над 285 000 мигранти са избавени при интервенции на Европейски Съюз в Средиземно море от февруари 2016 година насам, а през 2017 година над 2000 мигранти са избавени в пустинята, откакто са били изоставени от трафиканти.

Съвместната работна група на Африканския съюз, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, основана през ноември 2017 година, е помогнала на над 15 000 мигранти да се върнат от Либия в своите страни. Освен това над 1300 бежанци са евакуирани от Либия по новия, финансиран от Европейски Съюз механизъм за директно прекосяване при спешни обстановки на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците. Сега те би трябвало бързо да бъдат презаселени в Европа.

Еврокомисията отбелязва, че съглашението сред Европейски Съюз и Турция дава резултати, като противозаконните и рисковите пристигания са с 97% по-малко спрямо интервала преди приемането му. Днес комисията стартира активизирането на средства за втория транш в размер на 3 милиарда евро от Механизма за бежанците в Турция откакто за всички средства по първата част на механизма бяха подписани контракти до края на 2017 година

В момента Европейската организация за гранична и брегова защита е разположила 1350 специалисти по всички миграционни направления в помощ на националните гранични чиновници, само че са нужни още чиновници и съоръжение за настоящите интервенции. В момента се създава европейска тактика за интегрирано ръководство на границите.

От предишното лято насам са реализирани на практика съглашения за връщането на мигранти с три нови страни на генезис и текат договаряния с още няколко страни. Комисията през днешния ден предложи да се вкара нов механизъм за по-строги условия за обработването на заявки за визи, когато страната сътрудник не оказва задоволително подпомагане при процедурите за назад приемане.

Нова стратегия за презаселване

Повече от две години след началото й схемата на Европейски Съюз за пренасяне върви към своя сполучлив край, отбелязва еврокомисията. Близо 34 000 души — повече от 96% от всички регистрирани възможни претенденти, са преместени, като съвсем всички страни членки са дали своя принос. Подготвят се прехвърляния за останалата част от заявителите (149 в Гърция, 933 в Италия).

Схемата на Европейски Съюз за презаселване, призната през юли 2015 година, също завърши сполучливо през 2017 година, като общо 19 432 уязвими лица са стигнали невредими до Европа, а презаселването по линия на съглашението сред Европейски Съюз и Турция продължава. Новата скица за презаселване на комисията е предопределена за най-малко 50 000 бежанци, като до момента 19 страни от Европейски Съюз са поели ангажимент да обезпечат близо 40 000 места.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР