България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16.

...
България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16.
Коментари Харесай

България преведе първите 31,1 милиона лева за вторите осем изтребителя F-16

България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16. Това е станало в избрания от американската страна период, съобщи БНР.

31 110 457 лв. е първата вноска от заплащането по втория контракт, който е на стойност малко над два милиарда и 540 милиона лв., без Данък добавена стойност.

България заплати предплатено през 2019 година първите осем машини, тъй като нямаше изискваната от Съединени американски щати кредитна история за разсрочено заплащане. Вторият транш се разплаща разсрочено. Очаква се договорът да се изплаща девет години.

Служебният кабинет утвърди първия транш на парите преди седмица. 15 декември беше крайният период, който американската страна е определила, с цел да е годна офертата, която включва вторите осем F-16C/D Block 70, само че и муниции, средства за образование, средства за поддръжка, аварийни елементи, първична поддръжка и образование, както и придобиването на многофункционална система за систематизиране на информация - взаимна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение.

По-рано Народното събрание утвърди втория контракт, който влиза в действие от датата на първото заплащане. Според изискванията, държавното управление на Съединени американски щати може да приключи напълно или отчасти договорите във всеки един миг. Разногласия може да се уреждат единствено сред двете държавни управления. Изрично е записано, че няма да се прибягва до трети страни или арбитражен съд. Съединени американски щати ще имат денонощен достъп до системите за опознаване " свой-чужд " и други съставни елементи, оповестиха при представянето на част от параметрите по контракта от МО.

Американската компания " Локхийд Мартин " заяви неотдавна, че е почнала в завода си в Грийнвил, Южна Каролина, да сглобяването на първия изтребител F-16 Block 70 от осемте, платени вкупом по контракта от 2019-та година.  При скорошна среща с представители на компанията, президентът Румен Радев изрази вяра, че производителите ще спазят периодите след почналото произвеждане. Първите F-16 се чакат към 2025-та година.

България към момента разчита единствено на старите руски изтребители MиГ 29, с цел да охранява въздушното си пространство. Очаква се те да бъдат приземени скоро, защото поддръжката им стана невъзможна след войната на Русия в Украйна. Затова МО желае да придобие на лизинг заместващи изтребители, до момента в който дойдат закупените от Съединени американски щати F-16. Засега обаче няма изясненост дали това ще стане.

Заради войната в Украйна и сложната обстановка в българските Военновъздушни сили от месеци сътрудниците в НАТО оказват помощ за защитата на въздушното ни пространство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР