България е предложила да даде бъзвезмездно на Украйна своите изтребители

...
България е предложила да даде бъзвезмездно на Украйна своите изтребители
Коментари Харесай

СNN: България е готова да подари своите МиГ-29 на Украйна

България е предложила да даде бъзвезмездно на Украйна своите изтребители МиГ-29. Това твърди CNN, базирайки се на свръхсекретен отчет на Пентагона, който е бил част от изтекли документи в обществените мрежи.

На 23 февруари България изрази подготвеност да подари своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна ", написа в отчета.

В документа това е оценено като " предизвикателство “, защото би оставило България без изтребители, с цел да извършва задачите си за защита на въздушното пространство, до момента в който не бъдат доставени създадените в Съединени американски щати F-16, " което е след най-малко година “.

Припомняме, че документите, част от които са с гриф " Строго секретно ", се появиха на 6 април и съдържат детайлности за проектите на Съединени американски щати и НАТО да оказват помощ за военната подготовката на Украйна. В тях има диаграми и детайлности за доставките на оръжия, числеността на военните елементи и друга сензитивна информация. Няма обаче документи със характерна информация за бойни проекти за украинската контраатака. 

През януари Bloomberg заяви, че България ще даде 14 самолета Су-25 на Украйна, което беше отречено от Министерството на защитата.

Изнесената от CNN информация мощно контрастира с обществено декларираното от президента Румен Радев и военния министър Димитър Стоянов, че България няма по никакъв мотив да дава изтребители на Украйна. Само преди дни президентът в прав текст разгласи, че до момента в който ръководи служебното държавно управление, България няма да даде на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори.

В момента страната ни разчита единствено на руските МиГ-29, от които по едно и също време могат да се употребяват не повече от 7-8 самолета. Наскоро военният министър сподели, че България има общо 18 такива самолета, само че не разяснява тяхната редовност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР