България е потвърдила, че няма промяна в позицията ѝ и

...
България е потвърдила, че няма промяна в позицията ѝ и
Коментари Харесай

България потвърди, че не пуска Северна Македония към ЕС

България е удостоверила, че няма смяна в позицията ѝ и към този момент няма да утвърди преговорната рамка на Северна Македония. Това стана ясно след Съвета по общи въпроси в Брюксел, на който беше разисквана тематиката за разширението на Европейски Съюз.

„ За страдание, Република Северна Македония към момента не покрива критериите за осъществяване на първата междуправителствена конференция “, заяви българският дипломат в Европейски Съюз Румен Александров, представен от БНT.

Според Александров Албания би трябвало да бъде оценена въз основата на личните ѝ заслуги и е подготвена за прогрес по пътя към Европейски Съюз. Двете страни вървят дружно, само че поради българската обсада от месеци се разисква опцията да бъдат разграничени.

Александров уточни, че през последните няколко месеца българската страна е предложи редица разновидности за превъзмогване на отворените въпроси, свързани с гарантирането на правата на жителите с българско съзнание и осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

„ Нашите сътрудници в РСМ следва да поемат съответни обвързващи задължения, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат измежду условията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се чака реализиране на прогрес в процеса на разширение с РСМ ", добави дипломат Румен Александров.

Гашпер Довжан, държавен секретар в Министерство на външните работи на Словения, който ръководи съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси, разяснява от своя страна, че няма по какъв начин условието за единогласие при взимането на решения по въпросите на разширението на Европейски Съюз да бъде заобиколено.

Скопие се надяваше на пробив до края на годината, само че това очевидно няма да стане, написа Mediapool.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР