България е постигнала под 65 процента от заложените цели в

...
България е постигнала под 65 процента от заложените цели в
Коментари Харесай

Европарите за околна среда са заплашени заради неефективното им използване

България е постигнала под 65 % от заложените цели в оперативната си стратегия " Околна среда " (ОПОС) 2014-2020 година, което е " сериозен крах " и по тази причина Европейската комисия обмисля прекъсване на междинните заплащания по програмата. Това оповестиха от Глобалния екофонд WWF България, като се позоваха на получено писмо от Европейската комисия през септември 2019 година в отговор на техни предизвестия за неефективно потребление на средствата от програмата за биологично многообразие, откакто от ръководещия комитет на СПОС у нас никой не им обърнал внимание.

Организацията напомня, че към този момент над 5 млн. евро са изгубени за дейностите по запазване на биоразнообразието в България, откакто средствата бяха трансферирани от ос " Натура 2000 и биоразнообразие " по оста за ръководство на отпадъците. Причината бе, че в края на основната междинна за оперативните стратегии 2018 година заложените в нея етапни цели не са достигнати. Макар видимо парите да са избавени и трансферирани за други потребности, това се окачествява като " сериозен крах " от страна на Брюксел и в писмо до природозащитниците Еврокомисията показва, че обмисля " прекъсване на междинните заплащания " по програмата.

Екоорганизацията обаче признава, че тази мярка едва ли ще бъде подхваната скоро, защото следва новата Еврокомисия за навлиза в работата и ще отнеме време да проработи на цялостни обороти.

От WWF напомнят, че от самото начало на осъществяване на тази и предходната стратегия " Околна среда " в границите на Комитета за наблюдениe екологичните организации са алармирали за проблеми с успеваемостта на потребление на средствата, както и нуждата за пускане на планувани ограничения.

Те дават и съответни образци за неефективност на програмата. Голяма част от заложените в нея средства за биоразнообразие са били употребявани в доста дребна степен за европейската мрежа от предпазени територии Натура 2000. Плащано е за пробутване на пътища за сухоземна техника за гасене на пожари вместо да се купи летателна техника. Пари са налети за ремонт на пътища, като финансирането е било маскирано като ограничения за възстановяване на природозащитното положение на типове и местообитания и други

Най-голямата като бюджет процедура за директни консервационни действия, на стойност 41 072 430 лева е съсредоточена в едвам 10% от екомрежата " Натура 2000 ". В същото време значими ограничения като тези за битка с бракониерството и закупуване на земи от предпазени зони за разрешаване на спорове въобще не са стартирани към този момент пет години от началото на настоящия бюджетен интервал на програмата, показват от екоорганизацията. Едва в Индикативната годишна работна стратегия за 2020 година мярката за закупуване на земи е включена, само че само за предпочитаното местообитание " Понтосарматски степи " и без посочени суми, допълват природозащитниците в известието си..

Дългогодишното неглижиране на директната консервационна работа в по-широк обсег на мрежата дава своя резултат и оценката на природозащитното положение на типовете от " Натура 2000 " демонстрира, че 81% от тях са в неподходящо положение или за тях няма данни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР