България е постигнала напредък в прилагането на Рамковата конвенция, като

...
България е постигнала напредък в прилагането на Рамковата конвенция, като
Коментари Харесай

Съветът на Европа: България да разработи стратегия за приобщаване на ромите

България е постигнала прогрес в използването на Рамковата спогодба, като е доразвила законодателството си по отношение на недопускането на дискриминация, поощряване на образованието за ромски деца и поддръжка на религиозните права, заяви БГНЕС.
Правната рамка за практикуване на правата на малцинствата в региона на културата, езика и присъединяване им в прояви обаче остава незадоволително развита; остават и проблемите в междинното обучение за ромите и качеството на преподаване, речта на омразата в общественото пространство постоянно остава безнаказана. Това твърди Консултативният комитет по Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства в ново мнение, оповестено дружно с мнения на държавното управление на България. За него оповестява
 Европейска организация за съществени права: Ромите живеят 10 години по-малко от останалите европейци Европейска организация за съществени права: Ромите живеят 10 години по-малко от останалите европейци
Една четвърт от ромските деца страдат от недохранване, а продължителността на живота на ромите в Европа е с 10 години по-кратък в сравн...
Експертите от Съвета на Европа приветстват въвеждането на по-всеобхватна законодателна възбрана за подбудителство към дискриминация, принуждение или ненавист на религиозна основа, която „ съставлява солидна основа за отбрана на лицата от националните малцинства ”. Съществуват редица позитивни политически ограничения в интерес на етническите групи, по-специално ромите. Националният координатор за битка с антисемитизма интензивно е осъждал обществено деянията на ксенофобия. Схемата за финансиране на религиозни формирания е реформирана в интерес на мюсюлманската общественост. Благодарение на „ похвалните старания “ на управляващите, процентът на посещаемост на учебните заведения от ромски деца е повишен, а броят на прибързано напусналите учебно заведение последователно понижава. Консултативният комитет хвали стъпките за прогрес в работата на ромските просветителни и здравни посредници.
В същото време Комитетът отбелязва, че с изключение на правото на проучване на майчиния език, не съществува изчерпателна правна рамка, предоставяща характерни права на малцинства в региона на културата, медиите, потреблението на езика в контакти с управляващите, топографски надписи или политическо присъединяване. Представителството на ромските и турските малцинства в националния социокултурен пейзаж не е съразмерно на демографския им размер. Участието в проучването на турски език като първи е намаляло повече от на половина през последните пет години; доста дребен брой деца учат арменски и не се обезпечава преподаване на майчин език за гърци, роми или румънци.
Ситуацията с правото на лицата, принадлежащи към национални малцинства, да вземат участие в публични каузи, за жалост се е влошила. Организации, представляващи турското малцинство и доста организации, работещи с и за роми, са прекратили работата си в Националния съвет за съдействие по етнически и интеграционни въпроси, смятайки го за неефикасен инструмент. Усилията на управляващите за поощряване на толерантността постоянно се подкопават от ксенофобски, " антицигански ", ислямофобски и антисемитски изказвания на политици на високо равнище, на които управляващите постоянно не съумяват да отговорят. Случаите на наказания за закононарушения от ненавист остават изолирани.
на очебийно социално-икономическо неравноправие в образованието, жилищното настаняване и заетостта и към момента са изложени на високи равнища на дискриминация. Продължават да съществуват проблеми с ромските деца, преминаващи към образование в междинни учебни заведения, и с качеството на обучение на ромските деца. Въпреки законодателната възбрана за насилствена сегрегация, фактическата сегрегация остава необятно публикувана и напъните на управляващите в битката с тази обстановка са незадоволителни.
 Ромите, нападнали служители на реда в Кюстендил, остават в ареста Ромите, нападнали служители на реда в Кюстендил, остават в ареста
По искане на Районна прокуратура – Кюстендил съдът е определил мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на об...
Комитетът дава няколко рекомендации за незабавни дейности на българските управляващи. А точно да разработят и приложат всеобхватна нова тактика за приобщаване на ромите през 2021 година и след нея; да продължи да се дава приоритет на достъпа до обучение за ромски деца; разширение на програмата за просветителни посредници и битка със сегрегацията. Изселвания на ромите от противозаконни жилища би трябвало да се правят единствено в краен случай и при съблюдаване на правилата на недискриминация и пропорция. Властите би трябвало да подсигуряват, че етнически стимулираните набези и дискриминирането са дейно разследвани и виновните лица са изправени пред съда. Комитетът предлага също по този начин да се предизвиква образованието по езици на малцинствата посредством въвеждането му в предучилищна и междинна степен на образование.
Има и измежду които влизане в разговор с групи, изразили интерес към отбраната, предоставена от Рамковата спогодба, и гарантиране, че всички заинтригувани групи могат да упражняват независимост на другарство. Правото на свободна самоидентификация на лицата, принадлежащи към национални малцинства, би трябвало да се съблюдава прецизно при идното броене на популацията през 2021 година Властите би трябвало, в съдействие с представителите на националните малцинства, да възстановят неотдавна отстранените имена тук-там най-малко като взаимни публични имена дружно с новите български имена.
Властите се предизвикват също да подхващат метод към религиозно сензитивните при спазването на питателните практики в просветителните институции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР