България е посочена като пример за прилагане на добри практики

...
България е посочена като пример за прилагане на добри практики
Коментари Харесай

България е посочена като пример за прилагане на добри практики в областта на ядрената енергия


България е посочена като образец за използване на положителни практики в региона на нуклеарната сила в три съществени посоки. На първо място – като добра процедура се показват дейностите, засягащи провеждането на обществени разисквания при реализирането на капиталово желание за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. Това оповестява компанията „ АЕЦ Козлодуй Нови мощности “ на интернет страницата си, като цитира документ на Комисията към Организация на обединените нации по Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст (Конвенцията от ЕСПО).

Уточняваме, че става въпрос за конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст.

От 5 -7 февруари 2019г. се организира среща на страните по Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст (Конвенцията от Еспо). В срещата взе участие и представител на „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД.

Участниците във форума получиха издадените от Икономическа комисия за Европа (ИКЕ) на Организация на обединените нации „ Препоръки за добра процедура “ по отношение на използването на Конвенцията за действия, свързани с нуклеарната сила. Тези Препоръки разказват съществуващите положителни практики във връзка с използването на трансгранични процедури за оценка на въздействието върху околната среда в региона на нуклеарната сила. Целта на рекомендациите е да подкрепят страните в поредното практическо използване на Конвенцията ЕСПОО на Обединените народи за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст (Конвенцията от Еспо) в региона на нуклеарната сила посредством поясняване на положителни практики и продан на опит, се споделя в известието.

В допълнение от компанията прецизират практиките, прилагани при обществените разисквания.

Съгласно рекомендациите: „ В България общественото присъединяване се състои от обществени разисквания и устни и писмени благоприятни условия за изказвания по документите по Оценка на въздействието върху околната среда. Времето и продължителността му се отнасят до рационален период, който е координиран със засегнатата страна… “ и още: „ България смята за добра процедура обществените съвещания и чувания, извършени на румънски език, проведени с румънското Министерство на околната среда, водите и горите във връзка с процедурите за Оценка на въздействието върху околната среда за Проект за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “: обществените разисквания са извършени в градовете Дабулени, Крайова и Букурещ надлежно на 18, 19 и 20 ноември 2014 г… “, се прецизира в известието.

От Нови мощности показват, че другите два аспекта, в които България е посочена като образец за използване на положителни практики, касаят надлежно – процедурата по Нотификация на заинтригуваните страни и осъществяването на Оценка на въздействието върху околната среда. Относно известието се показва, че Република България уведомява засегнатите страни на най-ранен стадий от капиталовото желание и не по-късно от уведомяването на българската общност.

За образец за добра процедура се показва уведомяването на Република Австрия и Република Румъния по отношение на капиталовото желание за създаване на НЯМ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на НЯМ от най-ново потомство на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ също участва в документа като образец за добра процедура. Съгласно Препоръките за добра процедура се смята представянето на нетехническото задание и Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда на Румъния и Австрия на британски език. Посочване се, че документите също по този начин е предоставена на Румъния на румънски език и на Австрия - на немски език.

Включването на България в Препоръките за добра процедура по отношение на използването на Конвенцията за действия, свързани с нуклеарната сила е висока и авторитетна оценка за осъществените действия. Международно самопризнание за добросъвестното и професионално отношение към българската енергетика от страна на екипите на „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД, „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД и Директива за птиците „ Радиоактивни боклуци “.

Същото интернационално самопризнание не кореспондира с неоснователните изказвания на група Неправителствени организации обжалващи Решението по Оценка на въздействието върху околната среда на Министерство на околната среда и водите за Нова нуклеарна Мощност в АЕЦ „ Козлодуй “ и спиращи развиването на района и страната, установяват от компанията.

В поддръжка на мнението на Нови мощности е редно да се уточни, че някои от българските екоорганизации се възползват и то много недобросъвестно от демократичното законодатество, което се отразява отрицателно на капиталови планове.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР