България е последователна в позицията си за подкрепа на Украйна.

...
България е последователна в позицията си за подкрепа на Украйна.
Коментари Харесай

Габриел: България е последователна в подкрепата за Украйна

България е поредна в позицията си за поддръжка на Украйна . България се причисли към Декларацията на Г-7 за поддръжка на Украйна, което е доказателство за нашите продължителни дълготрайни старания. 

Това съобщи във вторник вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на среща на външните министри във формат Г-7+, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Тя бе проведена от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и министъра на външните работи на Япония Йоко Камикава- ротационен ръководител на Г-7 през 2023 година

Основна тематика бе поддръжката за енергийния бранш на Украйна.

Габриел акцентира, че през последните месеци се работи интензивно за задълбочаване на енергийното съдействие сред двете страни и напомни, че по време на визитата на президента Зеленски в България, по-рано тази година, е подписан Меморандум за съгласие сред министерството на енергетиката на България и министерството на енергетиката на Украйна.
 Зеленски: Путин готви зимна атака против енергетиката на Украйна
Зеленски: Путин готви зимна атака против енергетиката на Украйна

Продължават позиционните боеве

" България остава изцяло ангажирана с оказване на подпомагане на Украйна в енергийния бранш, както и във всички други браншове, там където нашата помощ е нужна и можем да окажем такава. Тези задължения са явен израз на нашата взаимност с Украйна ", безапелационна бе вицепремиерът.

Габриел подчертава и върху незабавната потребност от спомагателна филантропична помощ за Украйна  за идния зимен сезон и предстоящите компликации с електроснабдяването на популацията.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осведоми участниците, че в резултат на съветските офанзиви са нанесени непоправими вреди върху енергопреносната система на Украйна и страната е изгубила сериозна част от енергийния си потенциал. Той срещна участниците с сериозните области, свързани със зимния сезон, в които е нужна помощ от сътрудниците.
 Украинска енергийна компания желае противоракетна защита за електроцентралите си
Украинска енергийна компания желае противоракетна защита за електроцентралите си

Изпълнителния шеф на компанията Максим Тимченко счита, че компанията е подготвена за идващата зима
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР